Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nyitóoldal

Cikkek

BÚÉK!

2016.01.06

Békés, boldog, sikerekben gazdag új esztendőt kívánunk mindenkinek! 

happy-new-year-2016-corporate-message-4.jpg

 

Alapítványunk arca: Horváth Lili

2015.11.06

Lazíts az egészségért!

Szerző: Karácsony Ágnes

A budapesti Uzsoki Kórházban működő Az Emlőrák Gyógyításáért Alapítvány már több mint húsz éve kampányol azért, hogy a nők rendszeresen járjanak el szűrésekre, illetve különféle programok révén segíti a már melldaganatos nőket. Most pedig felkérték Horváth Lilit: legyen az alapítvány új kampányarca. Örömmel mondott igent a Jászai-díjas színművész, aki három gyerek – két fiú, egy kislány – édesanyja. Azt mondja, minden nap szüksége van szellemi és fizikai lazításra, hogy egyensúlyban tartsa egészségét.

151021_177szignos.jpg

Fotó: Gordon Eszter

– Az önkéntesség olyan különleges kapcsolatforma, amely igazi változásokat indíthat el az emberekben, ami aztán az egész társadalomra kihathat. Ön is így látja?

– Szerintem ha valamit teszünk másokért, arra sosem úgy gondolunk: időt áldozunk rá. Akkor természetesnek tartjuk a segítést, belső indíttatásból vállalunk valamit a közös jó érdekében. Az önkéntesség komoly társadalmi szerepvállalás, amelyhez valószínűleg emberi érettség is szükséges. Én hamarosan negyven leszek, három gyerekem van, nyilván másként gondolkozom, mint húsz évesen. Vannak tapasztalataim, megosztható történeteim, látom, milyen az élet. Meg kell érni a társadalmi feladatokhoz, azok ugyanis összetettebb felelősséget is jelentenek. Én elköteleztem magam Az Emlőrák Gyógyításáért Alapítvány céljai mellett. Remélem, adhatok, továbbíthatok értékeket ily módon is, nem csak a művészet révén a színpadon.

– Van megosztható története akár a mellrákkal kapcsolatban is?

– Ma már mind többeknek van közeli története – családi, baráti, ismerősi körökből – a mellrák kapcsán. Saját családom sajnos átélt szomorú végű történetet is. De a tágabb baráti társaságunkban van sikertörténet a gyógyulásról: átélője betartotta az orvosi terápiát, erős maradt a küzdelemben, pontosabban nem is tekintette harcnak a helyzetet, „beleállt” a kezelésekbe, közben pedig próbálta jól érezni magát. Változtatott addigi életmódján. Átkapcsolt fejben.

– Az Emlőrák Gyógyításáért Alapítvány egyedülálló füzetet jelentetett meg páciensek történeteiből. Ezek elemzéséből az is kiderül: a páciensek az önismeretüket is természetesen alakították azzal, hogy jelentést, értelmet, megértést kerestek saját történetük révén.

– De olykor már az is elegendő ahhoz, hogy jobban érezzük magunkat, ha az életmódbeli prioritásainkat felcseréljük. Meg kell találni azokat a módokat, hogyan támogassuk magunkat – nőként, társként, feleségként, anyaként – a belső egyensúly eléréséhez, megtartásához. Meg kell próbálni úgy gondolkodni nap mint nap: mit teszek meg azért, hogy csökkentsem a betegségek kialakulásának kockázatát. Én erre törekszem.

– Hogyan?

– Próbálok nem stresszelni, és pozitív életszemlélettel viszonyulni a dolgokhoz. Ha valami rossz történik, nem engedem el magam, nem legyintek, hogy „engem már megint sújt az élet”, inkább igyekszem újratöltődni. Sokat mozgok. Ez nálam lehet akár séta az erdőben is a gyerekekkel. Vágyunk a levegőre. És persze terelgetem a családomat a helyes táplálkozás felé is. Sok zöldséget, gyümölcsöt eszünk, figyelünk a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre. Kerülöm a tartósítószeres élelmiszereket.

– Mindehhez tudatosság kell, nem?

– Nem görcsösen, hanem természetesen kell ezt a gondolkodást az életvitelünk egyik rendezőelvévé tenni. Én esküszöm az alvásra is. Jó alvó vagyok. Nyilván a szakmámból is következik, és édesanyámtól, Tordai Teritől is „örököltem” a szokást: mivel mi este dolgozunk, akkor játsszunk, ezért ebéd után, délután – ha éppen nem próbálok – mindig szükségem van egy kis pihenésre. Már tíz perc relaxálás is felpezsdít. Ugyanígy tíz perc séta is. Vagy nyitott ablaknál pár jógagyakorlat. Nem megy szellemi és testi kikapcsolás nélkül. Ha úgy tetszik: lazítok a mentális és fizikai egészségért. És azt is vallom: az élethez kell egy jó adag humor is. Másfelől: rendkívül komolyan veszem az egészségügyi szűréseket. Sőt, ha valamilyen furcsát érzékelek magamon, nem halogatom, hogy orvoshoz forduljak, és nem is az internetes információk alapján próbálom diagnosztizálni magam.

– A 2015-ös Ünnepi Könyvhétre jelentette meg a Móra Kiadó Tóth Krisztina új kötetét. Címe: Anyát megoperálták. A Babérkoszorú-díjas költő, író szokatlan mesét írt, egy mellrákos anyuka történetét. A kiadó Az Emlőrák Gyógyításáért Alapítványt kérte föl, hogy legyen ajánlója a könyvnek. Ön is részt vett a premieren: felolvasott részeket a kötetből.

– Amikor felkértek rá, az volt az első reakcióm: te jó ég, gyerekkönyv erről a témáról? Aztán elolvastam. Tóth Krisztina nem szomorú mesét írt, s nem csak az érintetteknek szólót. Mindenkinek tartogat üzenetet ez a könyv. Nagyobbik fiam szokta kérni, vegyük elő, olvassunk belőle. Fontosnak tartom: a mellrák nem csupán a nőkre tartozik. A férfitársakra is. A családra. Nem lehet tabu a betegség, hiszen lényeges ilyenkor a család figyelme. Beszélni kell róla. Ha titkoljuk a bajt a családunk előtt, azzal inkább a szorongásukat erősítjük, és közben a magunk félelmeit is. Közösen kell feldolgozni az ilyen traumákat, hogy egymást erősítse aztán a család.

 
 

AVON Globális Mellrákellenes Ösztöndíjprogram ORVOSOKNAK!

2015.07.28

Az AVON idén harmadik alkalommal hirdeti meg Globális Mellrákellenes Ösztöndíjprogramját, melyre a világ bármely táján dolgozó orvosok jelentkezhetnek és a nyertesek az AVON jóvoltából az Amerikai Egyesült Államok 10 vezető mellrák központjában tanulhatnak a legkiválóbb szakemberektől.

A program részletes leírása és a jelentkezés feltételei itt érhetők el: 

AVON_osztondij_orvosoknak_0727.doc

 

Országos Pályázat „Mutassa meg a kreatív oldalát!”

2015.06.25

Az ANITA - Hungária Kft.

második alkalommal hirdeti meg alkotói pályázatát, melynek címe és témája

  A REMÉNY SZALAGJA – AZ ÉLET ZÁLOGA

A mellrákellenes küzdelem szimbóluma a rózsaszín szalag, amelyet már sokféle változatban jelenítettek meg az egyszerűtől a díszesig.

Tervezd meg a számodra a XXI. század gondolatvilágát, ízlését tükröző, a mellrákbetegség elleni küzdelem pozitív üzenetét hordozó, eddigiektől eltérő, új jelképét!

 

 

Halasztják a kórházakban a mellrákos nők helyreállító műtétjeit

2015.06.18

Az egészségügyi államtitkárság szerint szakmailag és etikailag is elfogadható, hogy a helyreállító műtétekre többet kell várni.

 

Egy különleges mese

2015.06.18

Az idei könyvhétre jelentette meg a Móra Kiadó Tóth Krisztina új kötetét. A címe: Anyát megoperálták.

 

Az OEP nem, a tetoválók viszont segítenének a mellrákból felépült nőkön

2015.06.18

A masztektómián átesett nők rekonstrukciós műtétében sokkal több lehetőség van, mint ahogyan azt a legtöbben gondolnák. Sajnos annál is több, mint ahogyan azt az Országos Egészségbiztosító Pénztár gondolná. A probléma röviden az, hogy a rekonstrukció részeként a mellimplantátumot támogatja az állam, de hogy mellbimbót tetováljanak, azt már nem. Pedig ez is a rekonstrukció része kellene hogy legyen – nem csak szerintünk, de maguk az érintettek, a mellrákot legyőző nők és a tetoválóművészek szerint is.

 

Milyen sületlenségeket ne mondjunk soha egy mellrákos betegnek?

2015.06.18

Kérlek benneteket, egy olyan embernek, akinek pár hónapja van hátra, ne jöjjetek olyan szövegekkel, hogy "le fogod győzni a rákot", vagy hogy "olyan egészségesnek tűnsz" – egy előrehaladott állapotban lévő emlőrákos asszony megható üzenettel fordult mindenkihez a Youtube-on. Mint írja, nevelő célzattal teszi.

 

Sorsoltunk!

2015.06.07

Kisorsoltuk kvízjátékunk nyerteseit! smile hangulatjel

Fődíjunk - az UVSE női vízilabda csapat játékosai által dedikált labda nyertese: 
Kollár Bernadett, Budapest

Tóth Krisztina: Anyát megoperálták című, dedikált könyvet nyert: 
Kissné Barta Gabriella, Nyíregyháza

Gangl Edina, az UVSE válogatott játékosa által dedikált fotót nyertek: 
Zsámboki Krisztina, Izsák
Eszes Edit, Pécs
M.Nagy Hajnalka, Balatonfüred
Szabó Zsuzsanna, Szombathely
Barcánfalvi Zsuzsa, Ajka
Palatinus Judit, Budapest
Dr. Eck Gáborné, Budapest
Ramasz Lászlóné, Ajka
Illés Lajosné, Budapest
Steszkó Mihályné, Békéscsaba

 

Szívből gratulálunk a nyerteseknek!

 

A nyereményeket - a fődíj kivételével - postai úton juttatjuk el a nyerteseknek. 
A fődíjat személyesen Puskás Gabriella, Alapítványunk kuratóriumi elnöke adja át a nyertesnek az Uzsoki utcai Kórházban.

 

Nyereményjáték!

2015.05.28

Keresd június 6-án az AVON Mellrákellenes sétáján sátrunkat, ahol egy rövid kvíz kitöltésével értékes ajándékokat nyerhetsz!

A fődíj: A több válogatott játékost felvonultató UVSE-Centrál vízilabda csapata által dedikált labda! (Magyar bajnok lett az UVSE Centrál!)

Emellett kisorsolunk 10 db Gangl Edina által dedikált A4 méretű fotót is. Edina Alapítványunk arca, az UVSE női vízilabda csapat tagja, válogatott játékos!

Megnyerheted Tóth Krisztina legújabb, Anyát megoperálták című könyvét dedikálva!

És ez még nem minden! Az első 100 kitöltő fix ajándékot kap!

Hajrá! Keresd sátrunkat a rendezvényen! 

 


 

 


Profilkép


Elérhetőség

Az Emlőrák Gyógyításáért Alapítvány

1145 Budapest, Uzsoki utca 29.

06 20 627 4366

info@emlorakalapitvany.hu