Hormonkezelés emlőrákban

2015.08.05

Dr. Petrányi Ágota, a Szent László kórház onkológiájának főorvosa válaszolt a hormongátló kezeléssel kapcsolatos kérdéseinkre.

Kinek és miért van szüksége hormongátló kezelésre?

Menstruáció előtt a nők nagy részénél az emlők feszesebbek, érzékenyebbek, menstruáció után ezek a tünetek pedig elmúlnak. A terhesség időszakában is megváltozik az emlő. Ezek a változások pedig a nemi hormonok szintjének változásaival függnek össze, az ösztrogénnek és a progeszteronnak, illetve az ezeket megkötő receptoroknak köszönhetőek. A nemi hormonok tehát befolyásolják, irányítják az emlő működését. Az emlőrákok nagy részében, mintegy 70%-ban a daganatsejtek felszínén is megtalálhatóak ezek a hormonreceptorok. Az ösztrogén vagy progeszteron receptorok (hormon receptor pozitív emlőrákok) aktivizálódnak melyekhez, ha hormon kötődik, az aktivizálódott hormon receptorok a meghatározott gének működésének megváltoztatásán keresztül a sejtek növekedését serkentik, fokozzák a tumoros sejtosztódást. A hormonkezelés a hormonpozitív emlődaganatoknál lassítja, vagy megállítja a daganat növekedését, osztódását. A hormonkezelés tehát egy célzott kezelés. Lehet a hormontermelődést gátolni, illetve hormon receptor aktivizálódást gátolni. A hormonkezelés nem, vagy alig befolyásolja az egyéb gyorsan osztódó sejtek működését. Az emlőrákban alkalmazott hormonterápia tehát alapvetően más, mint a menopauzális tünetek csökkentése céljából alkalmazott hormonpótló kezelés.

mell-620169.jpg

Hogyan működik ez a fajta kezelés?

A női nemi hormonok döntő mennyisége a petefészkekben termelődnek, azonban kisebb mennyiségben a mellékvese, a zsírszövet, sőt maga a daganatszövet is termelhet hormonokat. Menopauza előtt, vagy annak a környékén a petefészkek működésének leállításával lehet csökkenteni a hormonok mennyiségét. Ez általában egy petefészkek működését szabályozó hormon rendszeres injekció formában való beadásával történik, de sebészeti úton is el lehet távolítani a petefészkeket, esetleg sugárkezeléssel leállítani a hormon előállítási képességüket.
A nemi hormonok több lépésben termelődnek, amik során enzimek változtatják meg a szerkezetüket, és ez által válnak aktív vegyületekké. Az aromatáz gátlók ezen enzimekre hatva befolyásolják az aktív hormonok előállítását. A harmadik lehetőség, hogy a hormon receptor és az azt aktivizáló hormon kapcsolódását ún. antiösztogénekkel gátoljuk meg.

Milyen szövettani eredmény esetén van rá szükség?

A hormonpozitív emlőrákok esetén a műtét utáni un. kiegészítő hormonkezelés a kiújulás kockázatát mintegy felére csökkenti. Sajnos ugyanis még a korai stádiumban kimutatott emlőrákok esetén is előfordul, hogy műtét ellenére a rosszindulatú folyamat kiújul, illetve áttét jelenik meg akár évekkel a kezelést követően. Hormonkezeléstől terápiás előnyt várhatunk, ha a műtét során eltávolított daganatszövetben a daganatos sejtek >1%-ban kimutatható hormonreceptor pozitivitás. A betegség prognózisa, túlélési valószínűsége rosszabb azonban az alacsonyabb százalékoknál.

Mennyi ideig kell folytatni a kezelést?

A hormonkezelés hossza a betegség stádiumától és a szövettani eredménytől is függ, de minimum 5 évet szoktunk javasolni, nagy klinikai vizsgálatok eredményei alapján. A hosszabb hormonterápia során lehet változtatni a kezelési lehetőségek között, pl. antiösztrogén helyett aromatázgátló bevezetésével. Az idővel a kiújulás esélye csökken, de sajnos nem válik nullává. A hosszabb kezelés a kicsiny kiújulás esélyét tudja még tovább csökkenteni. A hamarabb abbahagyott hormonkezelés pedig nagyobb kiújulási eséllyel jár.

Hogyan hat a terhesség a hormonpozitív mellrákra?

Terhesség során a nemi hormonok nagyobb mennyiségben termelődnek, ezáltal ha vannak a szervezetben hormon receptor pozitív daganatos sejtek, azok növekedését, osztódását igen jelentősen serkenti a terhesség, szinte berobban a betegség, nagyon gyors és agresszív lesz a folyamat.

Forrás: http://daganatok.hu/emlorak/hormonkezeles-petranyi-agota-valaszol

Szerző: BRJESKA DÓRA