Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A limphödémáról - videó

2015.03.10

A LIVE AGAIN! "Élj Újból!" Rákellenes Alapítvány támogatásával 2012. március 20-án, kedden este 8 órakor huszadik alkalommal jelentkezett az "Élj Újra!" ismeretterjesztő, tanácsadó-gondozó műsor a 6-os csatorna műsorán. Az alábbiakban a műsorkészítők összefoglalóját olvashatja az adásban elhangzottakról, emellett a teljes adás videófelvétele is újra megtekinthető.

A műsorvezető Dombóvári Gábor köszöntötte a nézőket a műsorfolyam 20. adásában, majd felidézte az előző adást, amikor az emlődaganatos problémákkal foglalkoztunk. Mai adásunkban az emlődaganatos műtétek egy sajátos, és nagyon kellemetlen mellékes következményét mutattuk be, a limphödémát.

Ebben volt segítségünkre Dr. Nagykálnai Tamás onkológus főorvos a XV. kerületi Önkormányzat Egészség-központjának Onkológiai Gondozójában, ahol elmagyarázta nekünk, mi is a limph, és mi a nyirokrendszer, mi a feladata, miért létfontosságú működése a szervezetben.

A főorvos úr elmondta azt is, hogy a hogy az emlődaganatok gyógyításának történeti fejlődése nagy átalakuláson ment át az elmúl évtizedekben és mivel 20 évvel ezelőtt még a maihoz képest jelentősen korlátozottak voltak a lehetőségek. Ezért jött létre egy olyan civil szervezet, egy alapítvány, amely céljául tűzte ki, hogy a legkorszerűbb ismeretekkel lássa el az erre rászoruló emlődaganattal műtötteket. Az Emlőrák Gyógyításáért Alapítvány az idén a limphödémáról szóló ismeretterjesztést tűzte ki célul, hogy minél több ismeretet tudjon eljuttatni azoknak, akik ennek a sajátos és kellemetlen műtéti következménynek a hatása alá kerültek, hogy minél hamarabb a hatékony kezelésben részesülhessenek, amíg a folyamat még visszafordítható, illetve a szervezet regeneráló képessége még az elhegesedés előtt segítségül hívható. Ennek érdekében szerveznek előadásokat, hoznak létre ismeretterjesztő kiadványokat.

Az összeállítást követően még maradunk a nyirokrendszer daganatos megbetegedéseinél. Egy nézőnk ugyanis levélben arra kért minket, hogy foglalkozzunk a Non Hodgkin limphomával, ezen belül is a Castleman betegséggel, melyet nála diagnosztizáltak, mert szeretne erről a betegségcsoportról többet megtudni.

 

Forrás: „Élj Újból” Rákellenes Alapítvány

 
 

 


Profilkép


Elérhetőség

Az Emlőrák Gyógyításáért Alapítvány

1145 Budapest, Uzsoki utca 29.

06 20 627 4366

info@emlorakalapitvany.hu