Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hírek

Cikkek

UV-fotodinámiás terápia hozhat áttörést az emlőrák kezelésében

2018.10.29

Egy amerikai kutatócsoport a tumorok elpusztítására használt fotodinámiás terápia (PDT) tökéletesítésén dolgozik, melyben UV-fényt használnak a hagyományosan használt, ám jelentős korlátokkal rendelkező lézerfény helyett.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

Ügyesebben ismeri fel az előrehaladott emlődaganatot a Google algoritmusa, mint egy orvos

2018.10.22

A Google algoritmusa ügyesebben ismerte fel az előrehaladott állapotban lévő rákbetegséget, mint a humán orvosok. A LYNA (Lymph Node Assistant, azaz nyirokcsomó-asszisztens) 99 százalékban volt képes különbséget tenni a rákos és nem rákos sejtek között.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

Új hatásmechanizmusú gyógyszercsalád emlőrák ellen

2018.10.22

Az igazi újdonság az, hogy az új molekula szerkezete alapvetően eltér a korábban az ösztrogénreceptorok degradációjára vagy gátlására használt molekulákétól, tehát ez nem egy már létező hatóanyag módosítása, hanem teljesen új mechanizmus útján fejti ki hatását.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

Száznál több innovatív készítmény vár befogadásra

2018.10.22

Tavasz óta csaknem harminccal nőtt, így jelenleg 100 felett van azoknak a modern fejlesztésű, hatékony gyógyszerek és terápiás eljárások a száma Magyarországon, melyek társadalombiztosítási támogatásra várnak. Ezek többek közt a sclerosis multiplex, asztma, szívelégtelenség, más szív- és érrendszeri problémák, a gyomor-, vastagbél-, emlő- és tüdőrák meghatározott altípusainak terápiájában jelentenek segítséget.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

A sugárkezelés okozta bőrgyulladás kezelése

2018.10.22

A sugárterápia a betegek mintegy 95 százalékánál okoz bőrgyulladásos panaszokat enyhébb vagy súlyosabb formában. A szakmai szervezetek ajánlásokat fogalmaztak meg a problémában érintett betegek számára.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

Nanorészecskékkel juttattak célba kemoterápiás szereket

2018.10.22

Amerikai kutatók sikerrel alkalmaztak nanorészecskéket kemoterápiás szerek vivőanyagaként, és használatukkal az eddiginél pontosabban sikerült a hatóanyagot a ráksejtekbe juttatni, így elkerülték a szervezet többi sejtjénél jelentkező toxikus hatást.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

Az ország minden részéből érkeznek a Daganatos Betegek Napjára

2018.10.22

A Magyar Klinikai Onkológiai Társaság X. Jubileumi Kongresszusához kapcsolódva 2018-ban is megszervezi az orvostársaság a betegszervezetekkel összefogva a Daganatos Betegek Napját. Elismert kutatók, orvosok, szakemberek előadásaival, kérdezési lehetőséggel, tematikus foglalkozásokkal, a tapasztalatcsere lehetőségével várják a résztvevőket november 7-én.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

Vírusfertőzések és daganatos betegségek

2018.10.22

A vírusfertőzések és a daganatos betegségek összefüggéseit tárja fel a Gyógyulj Velünk Egyesület következő betegtájékoztató egyesületi napja.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

Öt évvel az áttétes emlődaganat diagnózisa után: "Sosem sajnáltam és sajnáltattam magam"

2018.10.21

Októberben, az emlődaganatok elleni küzdelem hónapjában számos figyelemfelhívó rendezvény zajlott, amely a betegség korai felismerésének fontosságára és a jelenleg elérhető kezelési lehetőségekre hívta fel a figyelmet. A sort az Egészség Hídja Összefogás nagyszabású rendezvénye nyitotta szeptember 30-án, ahol idén először került sor a Körtvélyes Éva Újságírói Díj átadására, amelyet a Daganatok.hu oldalain is számos alkalommal publikáló Brjeska Dóra kapott az NLCafé portálján megjelentetett cikksorozatáért.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

Gyakorlati tanácsok a kemoterápia mellékhatásainak enyhítésére

2018.10.11

Mint minden gyógyszeres kezelésnek, a kemoterápiának is vannak mellékhatásai, a kezelés során bejuttatott úgynevezett citosztatikumok ugyanis nemcsak a daganatos sejteket támadják meg, hanem hatásuk egyéb területekre is kiterjed. Mindannyian mások vagyunk, ezért a fellépő tünetek is eltérőek lehetnek: míg az egyik embernek hasmenése lesz, a másiknak székrekedése, hiszen szervezetünk reakciói is különbözőek. Azonban vannak olyan gyakorlati praktikák, amelyekkel a tünetek hatásosan csökkenthetők.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

A világon először Ausztrália válhat mentessé a méhnyakráktól

2018.10.03

Húsz éven belül teljesen méhnyakrákmentessé válhat Ausztrália, vélik a nagy tekintélyű orvosi szaklapban, a Lancetben megjelent kutatásukban az Új-Dél-Walesi Ráktanács kutatói. Modelljeik szerint a folyamatban levő oltási és szűrőprogramoknak hála már 2022-re rendkívüli ritkává válhat a betegség - ez definíció szerint százezer emberre vetítve hat új esetet jelentene csupán évente.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

Egyre több az új daganatellenes gyógyszer

2018.10.03

Történelmi léptékű fejlődésnek lehetünk a tanúi: míg korábban 10 év alatt 10-20 új daganatellenes gyógyszert fejlesztettek ki, az elmúlt öt évben 63 ilyen új készítmény került forgalomba, csak tavaly 14 új gyógyszer került forgalomba - hangzott el az M1 aktuális csatorna keddi műsorában.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

Rákkutatásért jár idén az orvosi Nobel-díj

2018.10.03

A rákkutatás területén elért eredményeiért két tudós, James P. Allison és Hondzso Taszuku kapja az idei orvosi-élettani Nobel-díjat, jelentették be hétfőn a stockholmi Karolinska Intézetben.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

A beteg dolga, hogy panaszkodjon

2018.10.03

A Magyar Onkohematológiai Betegekért Alapítvány (MOHA) október 6-án, a Gellért Hotelben Mieloproliferatív Információs Napot szervez. A nap fókuszában a mieloproliferatív betegségek, a policitémia véra, a mielofibrózis és az esszenciális trombocitémia állnak. A rendezvény célja, hogy az érintettek hiteles forrásból tájékozódhassanak betegségükről és a kezelési lehetőségekről. Az eseményt követő séta a Szabadság hídon a piros esernyőkkel arra hívja fel a figyelmet, hogy a korszerű kezelésekkel ma már van arra lehetőség, hogy a betegek megszabaduljanak a mindennapjaikat megterhelő tünetektől.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

Műtét közben is elvégezhető lesz a részletes szövettani vizsgálat

2018.10.03

Az MTA Természettudományi Kutatóközpontjának kutatói és innovációs partnereik olyan diagnosztikai rendszer kifejlesztésére nyertek el több mint 1,2 milliárd forintot, amellyel a részletes szövettani vizsgálat a műtét közben elvégezhető, és az így kapott információk már helyben, a műtét alatt segíthetik a sebész döntéseit.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

Rákgyógyítás és áltudományok: a csapból is csodavíz folyik

2018.10.03

A betegeket félrevezető áltudományokkal, a fájdalomcsillapítás elméleti és gyakorlati kérdéseivel, a betegeknek szervezett egyéni és csoportos pszichológiai foglalkozások hasznával is foglalkozik a Rákgyógyítás Magazin őszi száma.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

Előnyös a tumorjelző festékek használata daganateltávolító műtétekben

2018.10.03

Holland és kínai kutatók a fluoreszcens tumorjelző festékek alkalmazásának hatásosságát vizsgálták sebészeti úton eltávolított emlődaganatok esetében. Eredményeik szerint a festékek használatának előnyei meghaladják azok kockázatait, javítják a műtéti pontosságot.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

Hogyan segítik a molekuláris diagnosztikai vizsgálatok az onkohematológiai kezelések megtervezését?

2018.10.01

Ma már nemcsak a szolid tumoroknál, hanem a vérképzőszervi eredetű, a vér- és nyiroksejteket érintő daganatok kezelésében is bevezetésre kerültek a molekuláris diagnosztikai vizsgálatok. Ezen vizsgálatok célja, hogy előre megállapítható legyen az adott betegség várható lefolyása, a kemoterápia vagy a célzott kezelések várható hatásossága vagy hatástalansága, illetve az alkalmazni kívánt célzott kezeléssel szemben a daganatban várhatóan kialakuló ellenálló képesség.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

"Az, hogy egy napot dedikálunk valamilyen betegségnek, még nem jelent semmit"

2018.09.12

Szeptember a Vérképzőszervi Betegségek Hónapja (Blood Cancer Awareness Month), amelyről a hematológiai betegszervezetek világszerte orvos-beteg találkozókkal emlékeznek meg. Itthon a Magyar Onkohematológiai Betegekért Alapítvány (MOHA) készül világnapi rendezvényekkel és ezen alkalomból beszélgettünk az alapítvány elnökével, Kéri Ibolyával.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

Újra kell gondolni a komplementer eljárásokat

2018.09.08

Az MTA Orvosi Tudományok Osztálya javasolja a komplementer eljárások magyarországi alkalmazásának és jogi szabályozásának az újragondolását (2/2004. EüM rendelet, 180/2010. Korm. rendelet). A szabályozásban tételesen szükséges azon komplementer eljárások felsorolása, amelyek engedélyezett és szabályok szerint végzett rutin beavatkozásnak minősülnek.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek
 

 


Profilkép


Elérhetőség

Az Emlőrák Gyógyításáért Alapítvány

1145 Budapest, Uzsoki utca 29.

06 1 251-7333 / 1386. mellék

info@emlorakalapitvany.hu