Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hírek

Cikkek

Itt a HPV oltás ideje

2017.10.22

Idén is kérhető iskolás lányoknak a méhnyakrák elleni védőoltás - mondta az Emmi egészségügyért felelős államtitkára keddi, budapesti sajtótájékoztatóján.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

Orvosszakmai érvekkel nem védhető az onkológiai terápiák tervezett egységesítése

2017.10.17

Orvosszakmai érvekkel nem védhető az onkológiai terápiák tervezett egységesítése, az onkológiákon ma még elérhető daganatellenes gyógyszerek alkalmazásának novembertől tervezett korlátozása - reagált dr. Pajkos Gábor, a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (MKOT) elnöke arra a tervezetre, amely értelmében ezentúl több betegségtípusban is csak a legolcsóbban beszerezhető innovatív gyógyszerrel lehetne megkezdeni a rákbetegek kezelését.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

Támaszcsoport aktív kezelés alatt álló onkológiai betegek hozzátartozói részére

2017.10.17

A programot daganatos betegeket gondozóknak, hozzátartozóknak és mindazoknak szervezzük, akik ebben a nehéz helyzetben segítőként működnek közre. A program feszültségoldó technikákat tanít, és segíti a támaszt nyújtó családtagra, partnerre nehezedő érzelmi problémák feldolgozását - olvasható a Tűzmadár Ház honlapján.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

Hogyan ismerhetőek fel a hámsejtekből kiinduló bőrdaganatok?

2017.10.17

Nemcsak pigmentfoltok vagy megváltozott anyajegyek esetén kell bőrrákra gyanakodni, vannak ugyanis bőrszínű kinövések formájában jelentkező, hámsejtekből kiinduló daganatok is - hívta fel a figyelmet dr. Wikonkál Norbert, a Semmelweis Egyetem Bőr- Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikájának egyetemi tanára. Miről ismerhetőek fel ezek a típusok?
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

Prosztatarák: a gyógytornászok javíthatnának az életkilátásokon

2017.10.17

Kevesebb prosztatarákkal szembesült férfi küszködne vizelettartási gondokkal, szexuális problémákkal, s a betegek életkilátásai is javulhatnának, ha foglalkozna velük gyógytornász - írja a Gyógyulj Velünk Egyesület beszámolója.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

A hospice nem lemondás a betegről, hanem a lehető legtöbb, amit meg lehet érte tenni

2017.10.17

Egy jól működő hospice szolgálatnál rendelkezésre állnak azok a szakemberek, akik segíthetnek az ápolásban, a gondozásban, a fájdalomcsillapításban, a lelki támogatásban, s mindebbe a családtagokat is bevonják, őket is tehermentesítik, mellettük állnak - mondja a Rákgyógyítás oldalain közölt interjúban Szy Ágnes, a fővárosi Egyesített Szent István és Szent László Kórház pszichológusa.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

Képalkotó diagnosztika: a tumor szerkezete és a benne végbemenő áramlások is elemezhetőek

2017.10.17

Palkó András, a Szegedi Tudományegyetem Radiológiai Klinikájának igazgatója szerint a fejlett radiológiai módszerekkel a daganatok méretén és alakján túl a tumor szerkezetét, a benne végbemenő áramlásokat is elemezni tudják, ennek pedig szerepe lehet a tumor altípusának megállapításában, illetve a terápia hatékonyságának felmérésében.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

Új betegtájékoztató honlap a leukémia egyik formájáról

2017.10.17

Az első olyan vérképző szervekből induló daganatos betegség, amely ma már teljes mértékben kontrollálható, a krónikus mieloid leukémia (CML). Az MTA és a Semmelweis Egyetem Bödör Csaba vezette Lendület Molekuláris Onkohematológiai Kutatócsoportja az érintettek hiteles tájékoztatása érdekében betegtájékoztató honlapot is indított.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

Digitális, kutatási szintű PET-CT kamerát adtak át Budapesten

2017.10.17

Közép-Kelet-Európa első digitális, kutatási szintű PET-CT kameráját adták át a ScanoMed budapesti központjában október 5-én. A világszínvonalú GE Discovery MI PET-CT telepítésével kiemelkedően magas színvonalú PET-CT szolgáltatás végezhető az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet modern klinikai környezetében.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

Hogyan táplálja a zsír a ráksejteket a vastagbélben?

2017.09.28

Eddig is ismert volt, hogy az elhízás növeli a rák kockázatát. Egy új tanulmányban most arra próbáltak választ találni, hogy milyen hatásmechanizmus révén történik mindez vastagbélrákban - adott hírt az új kutatásról a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (MKOT) honlapja..
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

Kezelhető beteget is találni kell az új terápiákhoz - Rákgyógyítás 2017 ősz

2017.09.28

A Rákgyógyítás Magazin 2017. őszi lapszámában elismert rákkutató patológusok, onkológusok, urológus, radiológus főorvosok nyilatkozatai olvashatók a világ élvonalába tartozó kutatási eredményekről, s azok hazai alkalmazhatóságáról.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

Limfóma: egyre nagyobb szerepet kap a gyógyításban az immunterápia

2017.09.27

A kemoterápiát kiegészítő célzott immunterápia legalább harmadával képes megnövelni a gyógyultak arányát a limfóma agresszívebb típusaiban szenvedő betegeknél. Emellett a korszerű patológiai és képalkotó diagnosztika, a PET-CT alkalmazása is hozzájárul ahhoz, hogy ezen betegcsoport kezelése egyre eredményesebb - írja a Semmelweis Egyetem honlapja.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

"Mire várunk még mindig?" - Az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen rendezvénye

2017.09.22

Szeretettel meghívjuk az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen és a Movember Magyarország/Ments Manust! Mozgalom október 1-én közös kampány programjára, mellyel a mellrák és a prosztatarák betegségekre szeretnénk felhívni a figyelmet. A rendezvény részeként a Magyar Tudományos Akadémián hasznos beszélgetéseket tartunk mind egészségesek, mind betegek részére. A program zárásaként ismét átsétálunk az ezúttal rózsaszínre és kékre világított Lánchídon.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

Krónikus mieloid leukémia (CML) világnap szeptember 22-én

2017.09.21

CML Világnap először Magyarországon! Lehetséges-e a gyógyulás krónikus mieloid leukémiából? Vállalhatok-e gyermeket? Milyen fájdalomcsillapítót szedhetek? Ezekre a kérdésekre is választ kap a CML Világnapon!
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

Csökkenhet a jövőben az elérhető gyógyszerek száma? - A Magyar Onkohematológiai Betegekért Alapítvány közleménye

2017.09.18

"Ha mindaz bekövetkezik, amit a NEAK hivatalosan kommunikált felénk, akkor az visszalépés lesz a tavalyi befogadásokhoz képest. Ez a versenyfokozó intézkedés csökkenteni fogja az elérhető gyógyszerek számát, szűkíti a terápiás palettát. A betegek szempontjából egy ilyen döntés elfogadhatatlan, hiszen sérülne az egyénre szabott orvoslás elve, a nyertes hatóanyagon kívül más terápia nem lenne elérhető és nem lenne megvalósítható az optimális kezelési sorrend sem" - írja a Magyar Onkohematológiai Betegekért Alapítvány közleménye a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) tervezett lépéseire reagálva.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

Spórolás az onkológián: ne döntsenek az orvosok helyett! - A Gyógyulj Velünk Egyesület közleménye

2017.09.18

A rákbetegek által alapított Gyógyulj Velünk Egyesület tiltakozik a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő szakorvosok terápiaválasztási szabadságát korlátozó, az onkológiai kezelési lehetőségeket szűkítő terve ellen. A betegszervezet álláspontja: miután a társadalombiztosítás hosszú döntési folyamat eredményeként, a hatásosságot és a költséghatékonyságot is értékelve fogadta be finanszírozásba a jelenleg elérhető rákgyógyszereket, a napvilágra került terveket nem lehet másként értékelni, minthogy az állam a rákbetegeken akar spórolni.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

Elejét veheti a gyógyszer-rezisztencia kialakulásának egy emlőrák elleni új terápia

2017.09.18

Az emlőrákos betegek életkilátásait javítaná az az új terápia, amelynek állatkísérletei már sikeresnek bizonyultak - közölte a Magyar Tudományos Akadémia (MTA).
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

Új, komplex betegellátást nyújtó melanoma és bőrdaganat központ nyílt az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrumban

2017.09.08

Az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrumban indult Bőrdaganat és Melanoma Központban várakozás nélkül, egyetlen helyen érhető el az összes olyan vizsgálat és beavatkozás, ami a bőrdaganatok és melanomák diagnózisának felállításához, daganat jelenléte esetén pedig annak eltávolításához, majd a bőr plasztikai sebészeti módszerekkel történő helyreállításához szükséges. Személyes konzultációra is lehetőség van, ahol a diagnózissal és a kezeléssel kapcsolatos összes kérdésére választ kaphat, beleértve a legújabb célzott és immunterápiás kezeléseket is. A központ szakemberei abban az esetben is várják Önt, ha bőrén valamilyen gyanús elváltozást tapasztalt, és ezt szeretné megvizsgáltatni.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

Nő a tüdőrákkockázat a B6- és B12-vitamint nagy mennyiségben fogyasztó férfiaknál

2017.09.03

A Journal of Clinical Oncology című folyóiratban közölt eredmények szerint azoknál a férfiaknál, akik tíz éven át nagy mennyiségben fogyasztottak táplálékkiegészítőket, elsősorban B6- és B12-vitamint, jelentősen megnövekedett a tüdőrák kialakulásának kockázata.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

Új fejezet a tüdődaganatok stádiummeghatározásában

2017.09.03

Az endobronchiális ultrahang segítségével új fejezetet nyitott a tüdődaganatok stádiummeghatározásában: a 2, 4, 7, 10, 11 nyirokcsomó-régiókat ezzel biztonsággal találhatjuk meg, és szem ellenőrzése mellett célzott mintavétel során igazolhatjuk a nyirokcsomók érintettségét vagy annak hiányát. Örömteli, hogy ez a diagnosztikus módszer ma már Magyarországon is több centrumban rendelkezésre áll - írja a Medical Online-ban dr. Pápai-Székely Zsolt, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház orvosa.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek
 

 


Profilkép


Elérhetőség

Az Emlőrák Gyógyításáért Alapítvány

1145 Budapest, Uzsoki utca 29.

06 1 251-7333 / 1386. mellék

info@emlorakalapitvany.hu