Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hírek

Cikkek

Emlődaganatok: évi 7000 új megbetegedés 5-7 százaléka kerül ki a 40 év alatti korosztályból

2019.01.07

Országosan évente több mint 7000 új megbetegedést regisztrálnak, ezeknek 5-7 százaléka tartozik a 40 év alatti korosztályba. Ennek aránya nem is változott az elmúlt években, a megnövekedett fiatalkori esetszám oka tehát az, hogy minden korosztályban sokkal több a megbetegedés - mondta el a Délmagyarnak Ormándi Katalin radiológus főorvos.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

Kiből és miért lesz onkológus? - Rákgyógyítás 2018 tél

2018.12.10

Fiatal onkológus szakorvosjelöltek tárják fel a Rákgyógyítás Magazin téli lapszámában, miért a daganatellenes küzdelmet választották hivatásuknak. Az ingyenes országos lap részletes összeállítást közöl a rákhajlam örökölhetőségéről, a daganatos betegeknek ajánlott étrendről, az immunterápiákról. Az újságnak interjút adott az Európai Klinikai Onkológiai Társaság elnöke is.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

Székletvér-kimutatás: férfiakban hatásosabb

2018.12.10

Finn kutatók szerint a kolorektális rák szűrése az okkult székletvér kimutatásával hatásosabb férfiakban, mint nőkben, és különösen a férfiak bal oldali tumorai esetén eredményes, írja az OTSZ Online.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

Gyors és egyszerű teszt hozhatja el a rákdiagnosztika forradalmát

2018.12.10

A módszer egyszerű vérmintából vagy szövetbiopsziából mindössze 10 perc leforgása alatt mutatja ki, vannak-e rákos sejtek szervezetünkben vagy sem.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

Felülvizsgálják a kemoterápiás protokollokat

2018.12.10

Felülvizsgálja a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő a kemoterápiás protokollokat, amelynek során a szakorvosok észrevételeit is figyelembe veszik - írja a Magyar Klinikai Onkológusok Társaságának oldala.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

A magyar orvosok felkészültek, jól képzettek

2018.12.10

Legyenek büszkék az orvosaikra, mert a magyar orvosok felkészültek, jól képzettek, ezt pedig nem mondhatja el minden ország magáról - nyilatkozta az MKOT.hu portálnak Josep Tabernero, az Európai Klinikai Onkológiai Társaság (ESMO) elnöke. A barcelonai Vall d'Hebron Institute of Oncology professzora az áttétes vastagbélrák kezelésének legújabb eredményeiről és tanulságairól tartott előadást az Magyar Klinikai Onkológiai Társaság X. Jubileumi Kongresszusán.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

Prosztatarák: gyógyszerek mellett gyógytorna is segíthet

2018.12.10

A prosztatarákkal szembesült férfiaknak aktuális állapotuktól függetlenül érdemes gyógytornászhoz fordulniuk, a gyógytorna ugyanis csaknem minden élethelyzetben képes javítani az állapoton - hangzott el a daganatos betegeket mozgásra ösztönző, országos 10 Ezer Lépés Program szombathelyi rendezvényén. A fizikai aktivitás az egyik kulcsa a rákbetegségek elkerülésének és egy már kialakult daganatos betegség gyógyításának is.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

A fiúk fizetnek az apák dohányzásáért

2018.12.02

Fele annyi spermájuk van azoknak a férfiaknak, akiknek apja dohányzott a gyermek fogamzása idején, mint a nemdohányzó apák fiainak - derítették ki a svédországi Lundi Egyetem kutatói.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

Fotoakusztikus tomográfiával korábban fedezhető fel a petefészekrák

2018.12.02

A módszer különösen hatásos lehet a nagy kockázatú betegek szűrésénél, valamint a felesleges sebészeti beavatkozások elkerülésében.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

Új stratégia világossejtes veserák kezelésére

2018.12.02

Amerikai kutatók sikeresen azonosították a világossejtes veserák (ccRCC - clean cell Renal Cell Carcinoma) kialakulásában hibás működésük folytán szerepet játszó tumorszuppresszor gének fő regulátor molekuláját, az ISGF3-at. Az ISGF3 koncentrációjának a rákos sejtekben történő növelésével a daganatok mérete csökkent, és apróbb nodulákra estek szét.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

Korai hozzáférés az onkológiai készítményekhez Magyarországon

2018.11.26

A magyarországi ellátási gyakorlat alapján kijelenthető, hogy mind az egyedi méltányosság szerinti támogatásnak, mind a klinikai vizsgálatoknak kiemelt szerepük van az innovatív terápiák korai finanszírozásában, azonban szükséges a fenntartható gyógyszerfinanszírozás érdekében a fennálló szűk keresztmetszetek feloldása már rövid távon is - írja a Medical Online elemező cikke.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

A jelenlegi eszközöknél negyvenszer gyorsabb PET/CT

2018.11.26

A kaliforniai UC Davis kutatói a sanghaji United Imaging Healthcare szakembereivel közösen hozták létre az EXPLORER nevű testszkennert, amely a röntgensugarakat alkalmazó komputertomográfiát (CT) és a pozitronemissziós tomográfiát (PET) kombinálja. Ez hétköznapi nyelvre lefordítva annyit jelent, hogy a gép egyetlen szkenneléssel képes háromdimenziós képet alkotni a teljes emberi testről.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

"Nem magától értetődő, de ha akarjuk, észrevehetjük az életünkben a pozitív dolgokat"

2018.11.26

Nem kell minden nap, minden órában pozitívnak és vidámnak lenni, de érdemes minden nap tudatosítani magunkban, hogy milyen pozitív dolgok vannak az életünkben, amiknek igenis örülhetünk - egy mondatban talán így lehetne összefoglalni, hogy mi az élethez való viszonya Ganzler Orsolyának, akit 2005-ben diagnosztizáltak Hodgkin-limfómával, jelenleg azonban már 13 éve tünetmentes. Orsolya eredeti szakmája mellett coachként is tevékenykedik, és egy onkohematológiai betegeket segítő alapítvánnyal együttműködve idén nyár óta vérképzőszervi daganattal diagnosztizált pácienseknek is segít az őket foglalkoztató életproblémák megoldásában.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

Daganatos megbetegedések: miért olyan fontos a rendszeres táplálkozás és testmozgás?

2018.11.16

Hallott már olyan "rémtörténetekről", hogy egy nappal az operáció után a kórházi nővérek szeliden, ámde ellentmondást nem tűrve kiparancsolják a beteget az ágyból és elküldik sétálni? És a beteg méltatlankodva kimegy a folyosóra, majd utána a mozgás hatására döbbenten tapasztalja, hogy tényleg sokkal, de sokkal jobban érzi magát. Ezeknek a történeteknek az a tanulsága, hogy ha nem hagyjuk el magunkat, akkor a testünk is sokkal könnyebben összeszedi magát. Mozognunk kell ahhoz, hogy jobban legyünk. Godó Krisztina gyógytornász osztja meg velünk a tapasztalatait.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

UV-fotodinámiás terápia hozhat áttörést az emlőrák kezelésében

2018.10.29

Egy amerikai kutatócsoport a tumorok elpusztítására használt fotodinámiás terápia (PDT) tökéletesítésén dolgozik, melyben UV-fényt használnak a hagyományosan használt, ám jelentős korlátokkal rendelkező lézerfény helyett.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

A vírusalapú immunonkológiai terápiák új generációjának kifejlesztésére készülnek

2018.10.29

Az onkolitikus viroterápia kétféle hatásmechanizmussal veszi fel a küzdelmet a rosszindulatú daganatokkal szemben. Egyrészt a vírus kifejezetten a rákos sejtekben szaporodik, elpusztítva azokat. Másrészt a vírusfertőzés javítja az immunrendszer képességét arra, hogy felismerje ezeket a rákos sejteket. Az immunrendszer ennek hatására elpusztítja mind a fertőzött, mind a nem fertőzött rákos sejteket, tovább gátolva a tumor növekedését.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

A sugárkezelés okozta bőrgyulladás kezelése

2018.10.22

A sugárterápia a betegek mintegy 95 százalékánál okoz bőrgyulladásos panaszokat enyhébb vagy súlyosabb formában. A szakmai szervezetek ajánlásokat fogalmaztak meg a problémában érintett betegek számára.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

Nanorészecskékkel juttattak célba kemoterápiás szereket

2018.10.22

Amerikai kutatók sikerrel alkalmaztak nanorészecskéket kemoterápiás szerek vivőanyagaként, és használatukkal az eddiginél pontosabban sikerült a hatóanyagot a ráksejtekbe juttatni, így elkerülték a szervezet többi sejtjénél jelentkező toxikus hatást.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

Az ország minden részéből érkeznek a Daganatos Betegek Napjára

2018.10.22

A Magyar Klinikai Onkológiai Társaság X. Jubileumi Kongresszusához kapcsolódva 2018-ban is megszervezi az orvostársaság a betegszervezetekkel összefogva a Daganatos Betegek Napját. Elismert kutatók, orvosok, szakemberek előadásaival, kérdezési lehetőséggel, tematikus foglalkozásokkal, a tapasztalatcsere lehetőségével várják a résztvevőket november 7-én.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

Vírusfertőzések és daganatos betegségek

2018.10.22

A vírusfertőzések és a daganatos betegségek összefüggéseit tárja fel a Gyógyulj Velünk Egyesület következő betegtájékoztató egyesületi napja.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek
 

 


Profilkép


Elérhetőség

Az Emlőrák Gyógyításáért Alapítvány

1145 Budapest, Uzsoki utca 29.

06 1 251-7333 / 1386. mellék

info@emlorakalapitvany.hu