Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hírek

Cikkek

Az antibiotikumok befolyásolják a rákellenes kezelés hatékonyságát

2018.03.13

Azokban az esetekben, amikor a rákellenes terápia hatékony működéséhez szükség van a bélben élő mikroorganizmusok által aktivált T sejtekre, az antibiotikus kezelés ronthatja a rákellenes kezelés hatékonyságát.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

Az ivóvízben lévő nitrát növeli a kolorektális daganatok kockázatát

2018.03.08

A témában végzett eddigi legnagyobb és legrészletesebb tanulmány keretében kimutatták, hogy az ivóvízben jelenleg elfogadott nitrát mennyiségnél jóval alacsonyabb érték esetén is fennáll a kockázat.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

Közvetlenül a tumorba adott injekcióval kezelték a rákot egerekben

2018.03.08

Valóban hatásos fegyvernek látszik a rák ellen a minap megismert immunterápiás eljárás, ám kérdéses, hogy pusztító hatását sikerül-e csak a daganatokra korlátozni. Hasonló elven működő immunterápiák már léteznek a gyógyításban, de azok még sajnos súlyos mellékhatásokat okoznak - mondta a Népszavának egy nagyon ígéretesnek tűnő új egérkísérlet eredményeiről Bakács Tibor kutatóorvos.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

Emlőráksebészeti Konzorciumot alapít az Országos Onkológiai Intézet

2018.03.08

A lakossági emlőrákszűrés bevezetésével, a korszerű diagnosztikával, valamint az akkreditált, centralizált onkológiai intézetek úgynevezett emlőcentrumokban történő korszerű onkoplasztikus emlősebészeti, sugárterápiás és modern gyógyszeres kezelések kombinációjával az elmúlt évtizedekben jelentősen, akár 30-40%-kal csökkent az emlőrák halálozása a fejlett országokban.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

Hogyan táplálkozzanak a rákbetegek?

2018.03.08

Rengeteg a kérdés a daganatos betegek táplálkozásával kapcsolatban. Mit egyenek? Mit ne? Mi jó? Mi nem? És még sok hasonló. Ezekre szeretnénk választ adni szakértőnk, Fenyvesi Kata dietetikus segítségével.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

Csökkent a várakozási idő az Országos Onkológiai Intézetben

2018.03.08

Az intézetben jelenleg a kuratív eseteknél a gyorsítókon az előjegyzési idő a régebbi gépeken 1 nap, míg a három új gépen 5-6 nap. A palliatív besugárzás előjegyzési ideje ugyancsak rövidebb mint egy hét, ami azt jelenti, hogy az intézetben jelenleg nincs sugárterápiás várakozási idő.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

Gyakorlati onkopszichológia a betegfókuszú onkológiai betegellátásban

2018.03.08

Az Országos Onkológiai Intézet Onkopszichológiai Munkacsoportja mutatkozott be a nagy érdeklődéssel követett Kékgolyó Napok rendezvénysorozat újabb alkalmán.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

A nagyon feldolgozott élelmiszerek fogyasztása növelheti a rák kialakulásának esélyét

2018.03.08

Francia kutatók kapcsolatot mutattak ki a nagymértékben feldolgozott ételek és a rák kialakulásának kockázata között. Feldolgozott élelmiszerek azok, melyek az előállítás során fizikai és kémiai eljárásokon esnek át, a kutatók pedig a nagyon feldolgozott élelmiszerekre koncentráltak, olyan példákat említve, mint a torták, a csirkefalatok vagy a tömeggyártott kenyér.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

Feltárják a magyar betegekre specifikus onkogenetikai eltéréseket

2018.03.07

A magyar betegekre specifikus onkogenetikai eltéréseket térképezi fel, majd ennek alapján hatékonyabb kezelési és diagnosztikai módszereket dolgoz ki a Semmelweis Egyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem, valamint 3DHISTECH Kft. közös kutatása. A másfél milliárd forintos projektről Bödör Csaba, a Semmelweis Egyetem Egyes Számú Patológiai és Rákkutató Intézetének tudományos főmunkatársa beszélt az InfoRádiónak.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

Sebészeti robot érkezik az onkológiára

2018.03.07

Rényi-Vámos Ferenc, az Országos Onkológiai Intézet (OOI) bázisán működő Semmelweis Egyetem Mellkassebészeti Klinika docense, az OOI osztályvezető főorvosa egy szerdai budapesti sajtótájékoztatón elmondta: kormánydöntés értelmében hárommilliárd forint fordítható a magyarországi tüdőtranszplantációs program és a mellkassebészet fejlesztésére és kiterjesztésére.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

A gyógyszerkombinációknak jut a főszerep a mielóma kezelésében

2018.03.07

A mielómás betegek gyógyíthatatlanok, de általános állapotuk, életminőségük az innovatív szerekkel kombinált terápiákkal ma már jelentősen javítható. A jövőt az innovatív immunmoduláns szerek, a proteoszómagátlók és az antitestterápiák hagyományos gyógyszerekkel való kombinálása jelenti: ezek tételes finanszírozása javítaná a terápiákhoz való hozzáférést és az esélyegyenlőséget valamennyi beteg számára.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

Évente 500 fölé nőhet a csontvelő-átültetések száma

2018.02.12

Az elkövetkező években 500 fölé emelkedhet évente a csontvelő-átültetések száma Magyarországon a Debreceni Egyetem (DE) belgyógyászati klinikáján megvalósult beruházás eredményeként, közölte az egészségügyi államtitkár hétfőn Debrecenben, a klinika felújított hematológiai osztályának átadásán.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

Bizonyos élelmiszerek befolyásolhatják a rák terjedését

2018.02.12

A spárgában, a szárnyasokban és egyéb élelmiszerekben is megtalálható, aszparagin nevű aminosav csökkentése, illetve blokkolása jelentősen megnehezítette a melldaganatok áttétképződését egereken végzett kísérletekben - számoltak be a kutatók a Nature című tudományos folyóiratban közölt tanulmányukban.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

Rákellenes Világnap a Magyar Rákellenes Liga szervezésében február 2-án

2018.01.27

Február 4-e a Rákellenes Világnap, ennek apropóján a Magyar Rákellenes Liga e rendezvényével szeretné felhívni a figyelmet a betegség korai felismerésének fontosságára. Az eseményen szó lesz arról, hogy mennyire befolyásolja a környezet és a genetika a rák kialakulását, valamint kiemelten a mozgás jelentőségéről is, hiszen - a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség dokumentuma szerint - a mozgás minimum 30 százalékos arányban játszik szerepet a rák megelőzésében, illetve a gyógyulásban is.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

Gyakorlati onkopszichológia - Kékgolyó Napok február 16-án

2018.01.27

Ezúton tisztelettel meghívjuk a "Kékgolyó napok" rendezvénysorozatunk legújabb, akkreditált eseményére, melynek címe: "Gyakorlati onkopszichológia". A rendezvény fővédnöke: Prof. dr. Kásler Miklós Ph.D.,DSc.,dr.h.c., FRCS, A rendezvény időpontja: 2018. február 16., péntek - 11:00-15:15 óra.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

12 csatornás EKG készülék segíti a hematológiai betegek kezelését a Szent László Kórházban

2018.01.27

A Magyar Onkohematológiai Betegekért Alapítvány tavaly februárban adománygyűjtést indított a Szent László Kórház Hematológiai és Őssejt-Transzplantációs Osztályának javára. A cél egy olyan professzionális 12 csatornás EKG készülék megvásárlása volt, amely lehetőséget nyújt a szívizom repolarizációjának automatizált vizsgálatára, mivel számos hematológiai gyógyszer ezt a folyamatot zavarja meg.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

Ismét egy lépéssel közelebb a daganatok vérből történő diagnosztizálásához

2018.01.27

Újabb nagy lépéssel került közelebb a tudomány egy olyan új módszerhez, mellyel a vérből diagnosztizálhatók a leggyakoribb ráktípusok - adha hírül az MTI a BBC nyomán.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

Hogyan segít az internet a rákbetegséggel való megküzdésben?

2018.01.27

A Nemzetközi Pszichoonkológiai Szervezet (IPOS) 2010-ben leszögezte, hogy a distressz szintjét a hatodik vitális jelként értelmezi a hőmérséklet, légzés, pulzus, vérnyomás és fájdalom mellett, továbbá elengedhetetlenül fontosnak tartja a distressz-szint mérését és változásának követését a daganatos betegek magas szintű ellátása során. A világháló felhasználásával mód nyílik mind a monitorozásra, mind a beavatkozásra - írja a Medical Online oldalain közölt tudományos összefoglaló.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

A mindkét mellet eltávolító műtét nem javít a túlélési esélyeken

2018.01.27

A BRCA1 és BRCA2 génmutációk négy-nyolcszorosára növelik a mellrák kockázatát. A kutatók 2733 brit nőt adatait elemezve azt állapították meg, hogy a mindkét mellet eltávolító műtét nem javította a mutációt hordozó nők tízéves túlélési esélyeit.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

200 válasz a rákról - ingyenes könyv a daganatos betegeknek

2018.01.26

Országszerte ingyenesen juthatnak hozzá a betegek ahhoz a Gyógyulj Velünk Egyesület gondozásában megjelent könyvhöz, amely 243 oldalon foglal össze csaknem minden tudnivalót, ami a veserákról, a húgyhólyagrákról, a prosztatarákról és a hererákról betegként vagy beteget segítő családtagként felmerülhet.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek
 

 


Profilkép


Elérhetőség

Az Emlőrák Gyógyításáért Alapítvány

1145 Budapest, Uzsoki utca 29.

06 1 251-7333 / 1386. mellék

info@emlorakalapitvany.hu