Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hírek

Cikkek

"Az, hogy egy napot dedikálunk valamilyen betegségnek, még nem jelent semmit"

2018.09.12

Szeptember a Vérképzőszervi Betegségek Hónapja (Blood Cancer Awareness Month), amelyről a hematológiai betegszervezetek világszerte orvos-beteg találkozókkal emlékeznek meg. Itthon a Magyar Onkohematológiai Betegekért Alapítvány (MOHA) készül világnapi rendezvényekkel és ezen alkalomból beszélgettünk az alapítvány elnökével, Kéri Ibolyával.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

Új kezelési mód a határeseti emlődaganatok kezelésében

2018.09.08

Hazánkban több száz nő szenvedhet olyan határeseti emlődaganatban, amelyre megoldást jelenthet a már Budapesten is elérhető a vákuum-asszisztált excízió. A hagyományos műtétekkel szemben az eljárás során nincs szükség altatásra, nem kell befeküdni a kórházba, és nem marad hegvonal sem. A húsz perces beavatkozást Magyarországon csak a Duna Medical Centerben végzik.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

Glioblasztóma: kemoterápia helyett lézerkezelés

2018.09.08

Átlagosan két hónappal hosszabbítja meg a páciensek életét az agresszív agydaganat, a glioblastoma elpusztítására alkalmazott lézerkezelés a kemoterápiához képest visszatérő tumor esetében - állapították meg a Washington Egyetem orvostudományi karának kutatói.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

Újra kell gondolni a komplementer eljárásokat

2018.09.08

Az MTA Orvosi Tudományok Osztálya javasolja a komplementer eljárások magyarországi alkalmazásának és jogi szabályozásának az újragondolását (2/2004. EüM rendelet, 180/2010. Korm. rendelet). A szabályozásban tételesen szükséges azon komplementer eljárások felsorolása, amelyek engedélyezett és szabályok szerint végzett rutin beavatkozásnak minősülnek.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

7 kérdés és válasz a HPV oltásról

2018.09.06

Több mint százezer család kérte a HPV oltást gyermekének az elmúlt három évben az iskolai oltóprogram keretében. 2018-tól a 12 éves, hetedik osztályos lányok szülei az egyik legszélesebb körű védelmet nyújtó, 9-komponensű oltást kérhetik.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

Limfóma Világnap szeptember 15-én

2018.09.06

A Magyar Onkohematológiai Betegekért Alapítvány (MOHA) a nemzetközi Lymphoma Coalition tagszervezeteként orvos-beteg találkozót szervez a LIMFÓMA VILÁGNAP alkalmából, melyre szeretettel vár minden kedves beteget, hozzátartozót, érdeklődőt!
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

Felhívás: Pályázat Körtvélyes Éva újságírói díj

2018.08.21

Az Egészség Hídja Összefogás az Egészségért, a Mellrák Ellen! Egyesület az idén első alkalommal hirdet újságírói pályázatot a közelmúltban elhunyt Körtvélyes Éva újságíró emlékére, akit a magyarországi mellrákellenes civil fellépés talán legmarkánsabb képviselőjeként ismertünk: évtizedekig dolgozott azon, hogy a magyar nők minél többet tudjanak erről a betegségről, Ő alapította meg és szervezte az Egészség Hídja Összefogás mozgalmat és egyesületet.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

"A betegséggel együtt egy feladatot is kapunk az élettől"

2018.08.08

A most 38 éves Beliczay Zsófiánál tavaly novemberben ismerték fel, hogy a nyirokcsomókat is érintő emlődaganat alakult ki a szervezetében. A textil- és divattervezőként, keramikusként valamint szobrászként is dolgozó művésznővel arról beszélgettünk, hogy miként szemlélhető pozitívan egy rosszindulatú daganatos betegség, miért érzi úgy, hogy Isten a betegséggel egy feladatot adott a számára, valamint hogy milyen módon segít feldolgozni a kezelések során szerzett élményeket a művészi formában történő megjelenítés. Zsófi jelenleg egy nagyszabású installáció elkészítését tervezi, amelyen többek között mellének diagnózist követő átalakulási fázisait tervezi művészi eszközökkel ábrázolni.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

26 gén emlő- és petefészek-daganatokkal összefüggő mutációinak vizsgálatára alkalmas panel az Istenhegyi Géndiagnosztikai Klinikán

2018.07.16

26 gén emlő- és petefészek-daganatokkal összefüggő mutációinak vizsgálatára alkalmas panel vált elérhetővé a budapesti Istenhegyi Géndiagnosztikai Klinikán a korábbi, az örökletes emlő- és petefészek-daganatok egy bizonyos életkorban történő kialakulási valószínűségét meghatározó kétgénes (BRCA1 és BRCA2) mutációvizsgálata mellett.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

Daganatos betegség: miért fontos, hogy legyen kialakult napirendünk?

2018.06.20

Daganattal diagnosztizálták. Egy ilyen helyzetben miért olyan fontos, hogy legyen kialakult napirendünk? Kálmán Márta, a Nutricia Dietetikai Tanácsadását ellátó dietetikusa 15 éve foglalkozik telefonos diétás tanácsadással. Havonta 300 beteg keresi meg - többségében daganatos betegek - és a velük folytatott beszélgetések alapján mesél a kialakult napirend és a rendszeres étkezés fontosságáról és összefüggéseiről.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

Sokat tehetnek önmagukért a daganattal szembesült férfiak

2018.06.20

Félezernél is több olyan férfi él Békés megyében, akinél prosztatarákot fedeztek fel, a Nemzeti Rákregiszter adatai szerint az érintettek köre évről-évre mintegy kétszázzal bővül a térségben. Bár az időskor betegségeként tartják számon, ötvenes éveik elején járó férfiaknál is diagnosztizáltak már prosztatarákot Békés megyében is. A daganatos betegeket mozgásra ösztönző országos 10 Ezer Lépés Program keretében Mezőberényben a Szlovák Közösségi Házban előadásra, fórumra és speciális mozgásprogramra várták a férfiakat és családtagjaikat is a térség minden településéről.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

Merre tart az Országos Onkológiai Intézet?

2018.06.12

Újabb öt évre megkapja a legmagasabb színvonalú európai onkológiai központoknak járó minősítést az Országos Onkológiai Intézet - mondta a Magyar Időknek Polgár Csaba, akinek Kásler Miklós átadta az intézet főigazgatói posztját.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

Először sikerült teljesen daganatmentessé tenni egy áttétes mellrákban szenvedő nőt

2018.06.12

Először sikerült teljesen daganatmentessé tenni egy előrehaladott és már áttétes mellrákban szenvedő nőt egy áttörő terápiával, amely a beteg saját immunrendszerének erejét használta fel a daganatok elleni küzdelemben.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

A mesterséges intelligencia szerepe a jövő daganatkutatásában

2018.06.12

Biomarkerek, gyógyszer-kombinációk, mikrokörnyezet, specifikus molekuláris profil. Ezekkel foglalkozik a stratupból rövid idő alatt kinőtt vállalkozás, a Turbine. A Medical Online újságírója a cég orvosigazgatójával, Veres Dániellel beszélgetett a mesterséges intelligencia szerepéről a jövő daganatkutatásában.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

A primer tumorokban már igen korán kialakulnak a metasztázisokat kialakító sejtvonalak

2018.06.12

A PLOS ONE tanulmánya az evolúciós és a napjainkban feltörekvő ökológiai elmélet, valamint matematikai modellezés segítségével magyarázza, hogy a tumorprogresszió lineáris modelljével ellentétben a valóságban a legtöbb metasztázis nem az elsődleges tumor késői, hanem annak korai stádiumából származik.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

A placebo akkor is hatásos lehet, ha tisztában vagyunk a készítmény semlegességével

2018.06.12

Kiderült, hogy a hatóanyag nélküli szer akkor is hatásos lehet, ha a páciens tisztában van a készítmény semlegességével.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

Ezrek kerülhetik el a kemoterápiát

2018.06.12

A leggyakrabban előforduló mellráktípus korai stádiumában az esetek zömében el lehet kerülni a kemoterápiát, állítja egy új, mérföldkőnek számító tanulmány.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

Az immunsejtek maradéktalanul ölhetik meg a rákot

2018.06.12

Az immunrendszer teljes tumorölő potenciálját felszabadítja a kaliforniai Stanford Egyetem kutatói által kidolgozott kombinált immunstimuláns kezelés.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

Százezer feletti ultrahangvezérelt biopszia az elmúlt több mint húsz évben

2018.05.16

Személyesen is minden pácienssel alaposan átbeszélik a leleteket és a korábbi kórelőzményeket az egyik legnagyobb szövettani és citológiai diagnosztikával foglalkozó magánlaboratórium, a Medserv Kft. munkatársai, akik amellett, hogy a legpontosabb mintavételt biztosító ultrahangvezérelt módszert alkalmazzák, további térítés nélkül segítenek a rosszindulatú daganattal diagnosztizált betegeik további ellátásának megszervezésében is. Dr. Járay Balázst, a Medserv alapítóját és ügyvezetőjét kérdeztük patológusi pályájának állomásairól, a magánlaboratóriumban zajló munkáról és arról, hogy miért van szükség a páciensekkel való személyes találkozásra, és miért nem elegendő kizárólag a szövettani minta vizsgálata.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

Genetikailag kódolt a leégés és a bőrrák

2018.05.09

Gének határozzák meg, hogy az ember mennyire hajlamos a leégésre, és annak eredményeként a bőrrák kialakulására. A szakemberek Nagy-Britanniában, Ausztráliában, Hollandiában, valamint az Egyesült Államokban élő és európai felmenőkkel rendelkező csaknem 180 ezer ember genetikai állományát vizsgálták meg, és azonosítottak húsz olyan gént, amely összefüggésben van a leégés fokozott kockázatával.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek
 

 


Profilkép


Elérhetőség

Az Emlőrák Gyógyításáért Alapítvány

1145 Budapest, Uzsoki utca 29.

06 1 251-7333 / 1386. mellék

info@emlorakalapitvany.hu