Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hírek

Cikkek

26 gén emlő- és petefészek-daganatokkal összefüggő mutációinak vizsgálatára alkalmas panel az Istenhegyi Géndiagnosztikai Klinikán

2018.07.16

26 gén emlő- és petefészek-daganatokkal összefüggő mutációinak vizsgálatára alkalmas panel vált elérhetővé a budapesti Istenhegyi Géndiagnosztikai Klinikán a korábbi, az örökletes emlő- és petefészek-daganatok egy bizonyos életkorban történő kialakulási valószínűségét meghatározó kétgénes (BRCA1 és BRCA2) mutációvizsgálata mellett.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

Daganatos betegség: miért fontos, hogy legyen kialakult napirendünk?

2018.06.20

Daganattal diagnosztizálták. Egy ilyen helyzetben miért olyan fontos, hogy legyen kialakult napirendünk? Kálmán Márta, a Nutricia Dietetikai Tanácsadását ellátó dietetikusa 15 éve foglalkozik telefonos diétás tanácsadással. Havonta 300 beteg keresi meg - többségében daganatos betegek - és a velük folytatott beszélgetések alapján mesél a kialakult napirend és a rendszeres étkezés fontosságáról és összefüggéseiről.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

Sokat tehetnek önmagukért a daganattal szembesült férfiak

2018.06.20

Félezernél is több olyan férfi él Békés megyében, akinél prosztatarákot fedeztek fel, a Nemzeti Rákregiszter adatai szerint az érintettek köre évről-évre mintegy kétszázzal bővül a térségben. Bár az időskor betegségeként tartják számon, ötvenes éveik elején járó férfiaknál is diagnosztizáltak már prosztatarákot Békés megyében is. A daganatos betegeket mozgásra ösztönző országos 10 Ezer Lépés Program keretében Mezőberényben a Szlovák Közösségi Házban előadásra, fórumra és speciális mozgásprogramra várták a férfiakat és családtagjaikat is a térség minden településéről.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

Merre tart az Országos Onkológiai Intézet?

2018.06.12

Újabb öt évre megkapja a legmagasabb színvonalú európai onkológiai központoknak járó minősítést az Országos Onkológiai Intézet - mondta a Magyar Időknek Polgár Csaba, akinek Kásler Miklós átadta az intézet főigazgatói posztját.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

Először sikerült teljesen daganatmentessé tenni egy áttétes mellrákban szenvedő nőt

2018.06.12

Először sikerült teljesen daganatmentessé tenni egy előrehaladott és már áttétes mellrákban szenvedő nőt egy áttörő terápiával, amely a beteg saját immunrendszerének erejét használta fel a daganatok elleni küzdelemben.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

A mesterséges intelligencia szerepe a jövő daganatkutatásában

2018.06.12

Biomarkerek, gyógyszer-kombinációk, mikrokörnyezet, specifikus molekuláris profil. Ezekkel foglalkozik a stratupból rövid idő alatt kinőtt vállalkozás, a Turbine. A Medical Online újságírója a cég orvosigazgatójával, Veres Dániellel beszélgetett a mesterséges intelligencia szerepéről a jövő daganatkutatásában.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

A primer tumorokban már igen korán kialakulnak a metasztázisokat kialakító sejtvonalak

2018.06.12

A PLOS ONE tanulmánya az evolúciós és a napjainkban feltörekvő ökológiai elmélet, valamint matematikai modellezés segítségével magyarázza, hogy a tumorprogresszió lineáris modelljével ellentétben a valóságban a legtöbb metasztázis nem az elsődleges tumor késői, hanem annak korai stádiumából származik.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

A placebo akkor is hatásos lehet, ha tisztában vagyunk a készítmény semlegességével

2018.06.12

Kiderült, hogy a hatóanyag nélküli szer akkor is hatásos lehet, ha a páciens tisztában van a készítmény semlegességével.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

Ezrek kerülhetik el a kemoterápiát

2018.06.12

A leggyakrabban előforduló mellráktípus korai stádiumában az esetek zömében el lehet kerülni a kemoterápiát, állítja egy új, mérföldkőnek számító tanulmány.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

Az immunsejtek maradéktalanul ölhetik meg a rákot

2018.06.12

Az immunrendszer teljes tumorölő potenciálját felszabadítja a kaliforniai Stanford Egyetem kutatói által kidolgozott kombinált immunstimuláns kezelés.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

Százezer feletti ultrahangvezérelt biopszia az elmúlt több mint húsz évben

2018.05.16

Személyesen is minden pácienssel alaposan átbeszélik a leleteket és a korábbi kórelőzményeket az egyik legnagyobb szövettani és citológiai diagnosztikával foglalkozó magánlaboratórium, a Medserv Kft. munkatársai, akik amellett, hogy a legpontosabb mintavételt biztosító ultrahangvezérelt módszert alkalmazzák, további térítés nélkül segítenek a rosszindulatú daganattal diagnosztizált betegeik további ellátásának megszervezésében is. Dr. Járay Balázst, a Medserv alapítóját és ügyvezetőjét kérdeztük patológusi pályájának állomásairól, a magánlaboratóriumban zajló munkáról és arról, hogy miért van szükség a páciensekkel való személyes találkozásra, és miért nem elegendő kizárólag a szövettani minta vizsgálata.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

A félelem is válhat bátorsággá - művészfilm a petefészekrákról

2018.05.09

"A félelem is válhat bátorsággá" jelmondattal, formabontó kisfilmmel kampányol a Petefészekrák Világnapján a Mályvavirág Alapítvány. A Csokoládé című kisfilm absztrakt eszközökkel, a főszereplő modell betegségén keresztül mutatja be a petefészekrákkal küzdőkben felmerülő kételyeket, érzéseiket és vívódásukat.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

Genetikailag kódolt a leégés és a bőrrák

2018.05.09

Gének határozzák meg, hogy az ember mennyire hajlamos a leégésre, és annak eredményeként a bőrrák kialakulására. A szakemberek Nagy-Britanniában, Ausztráliában, Hollandiában, valamint az Egyesült Államokban élő és európai felmenőkkel rendelkező csaknem 180 ezer ember genetikai állományát vizsgálták meg, és azonosítottak húsz olyan gént, amely összefüggésben van a leégés fokozott kockázatával.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

Hamarosan minden magyar beteg hozzáférhet majd a precíziós onkológia által nyújtott lehetőségekhez

2018.04.30

A magyar betegekre specifikusan jellemző onkogenetikai eltéréseket térképezi fel egy új, több résztvevővel zajló konzorciumi kutatás, amelyből kiderülhet többek között az is, hogy vannak-e olyan genetikai eltérések, melyek gyakoribbak, vagy épp ritkábbak a magyar daganatos betegek genetikai állományában a mutációk átlagos előfordulási gyakoriságaival összehasonlítva. Dr. Peták István, az Oncompass Medicine tudományos igazgatója elmondta: a konzorciumban történő részvételükkel azt szeretnék elősegíteni, hogy a precíziós onkológia által nyújtott diagnosztikai és kezelési lehetőségek államilag finanszírozott formában, a mindennapi betegellátás részeként váljanak általánosan elérhetővé a hazai daganatos betegek számára.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

Jelentős előrelépés az emlőrák okának megértésében

2018.04.27

Az emlődaganat kialakulásához vezető, eddig ismeretlen folyamatot fedeztek fel a Debreceni Egyetem kutatói. Az egyedülálló tudományos eredmény alkalmazásával újfajta, akár otthon is elvégezhető daganatdiagnosztikai eljárás fejleszthető ki.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

Nő az invazívabb prosztatadaganatok aránya

2018.04.27

Ma már több férfi jelentkezik magasabb fokozatú, invázívabb prosztatarákkal, melyeket ráadásul tünetmentes, kezdeti formában nem is lehet szűréssel kimutatni, írja az OTSZ Online.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

Hogyan beszéljünk, hogyan hallgassunk a daganatos betegségről? Műhelyfoglalkozás hozzátartozók számára

2018.04.27

Műhelyfoglalkozás daganatos betegséggel élők szeretteinek, hozzátartozóinak a családon belüli és az egészségüggyel történő kommunikációról: Várjuk jelentkezését, ha egy Ön által szeretett embernél daganatos megbetegedést diagnosztizáltak, és bizonyos kérdéseket nehéz megbeszélni akár a családon belül, akár a gyógyító teammel.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

Autogén tréning a Tűzmadár Házban május 7-én

2018.04.27

Az Autogén Tréning nyugodt fizikai állapotban végzendő, mentális gyakorlatok sorozata, melynek során az egyre növekvő belső nyugalom és higgadtság elérésével harmonikusabbá válnak a test akaratlagos és vegetatív folyamatai.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

Nincs érdemi elmozdulás a rák okozta halálozásban Magyarországon

2018.04.10

A legfrissebb éves összesítő adatok szerint 2016-ban többen haltak meg rosszindulatú daganatos betegség miatt mint tíz évvel korábban - írja az Magyar Klinikai Onkológusok Társaságának portálja.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek

Gátolják vagy serkentik a daganatokat az antioxidánsok?

2018.04.10

A közvéleménybe mélyen beivódott az a hiedelem, hogy az antioxidánsok segítenek a daganatok legyőzésében is. A legújabb klinikai tapasztalatok szerint azonban ezek - különösen daganatos betegségekben - többet árthatnak, mint használnak - foglalja össze több témával foglalkozó tanulmány dilemmáit az Orvostovábbképző Szemle egy korábbi száma.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hírek
 

 


Profilkép


Elérhetőség

Az Emlőrák Gyógyításáért Alapítvány

1145 Budapest, Uzsoki utca 29.

06 1 251-7333 / 1386. mellék

info@emlorakalapitvany.hu