Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Vitaminok felsőfokon! Hogyan csíráztassunk?

2013.03.20

A téli időszakban, főleg tél végén, szervezetünk már nagyon ki van éhezve a vitaminokra és az ásványi anyagokra. Ám éppen ebben az időszakban a legnehezebb friss zöldségekhez és gyümölcsökhöz jutnunk. Ennek kiküszöbölésére nagyon jó módszer a csíráztatás, hiszen a kis bio csírák koncentráltan tartalmazzák a növény fejlődéséhez szükséges vitaminokat, tápanyagokat, enzimeket.

A csírák a legtáplálóbb, élő, nyers, organikus ételek, amelyhez hozzájuthatunk. A csírák kifejezetten táplálóak, fogyókúrába is tökéletesen beépíthetőek, továbbá normalizálják az anyagcserét és jó hatással vannak a tápanyagok felszívódására, lebontására és beépülésére. A csírákat ehetjük nyersen, vajas kenyérre pakolva, salátákba, joghurtba keverve, de készíthetünk belőlük köreteket is.

A csíráztatás nem bonyolult dolog és még csak nem is tart sokáig. Naponta két alkalommal kell pár percet foglalkoznunk vele és 3 - 4 nap múlva már „arathatunk” is!

A kívánt mennyiségű, átválogatott magot folyóvíz alatt átmossuk. Áztatni bármiben lehet a magokat, ha csak egy félével kísérletezünk. Legjobban akkor járunk, ha egy műanyag, vagy agyag (az előbbi könnyebben tisztítható) csíráztató tálban a legalsó, zárt részében csináljuk. Ha több féle magot szeretnénk csíráztatni, használhatunk salátástálakat. Az áztatási idő függ a magtól, célszerű a csomagoláson feltüntetett óraszámot alapul venni.

Gabonaféléket általában 12 órán át, apróbb magvakat 4 - 6 - 8 órán át csíráztassunk. Vastagabb héjú, olajos magvakat célszerű kb. 1 napon keresztül áztatni annyi vízzel, amennyi ellepi a magokat.

Ha kellőképpen megduzzadtak a bio csíramagok, ismét az öblítés következik, majd áttehetjük őket a lyukas tálakba. Fontos, hogy a legalsó zárt tálban legyen víz, erre jöhetnek a lyukas tálak. Amennyiben a legfelső tálban is csíráztatunk, takarjuk le egy kistányérral, hogy a megfelelő körülmények adottak legyenek. Vigyázzunk, hogy a csíramagok ne penészedjenek meg!

Ezután nincs más dolgunk, mint naponta két alkalommal átöblíteni a magokat folyóvíz alatt és várni, hogy ehető nagyságúra nőjenek ( 3 - 4 - 5 nap).

Jó tudni, hogy sötétben a csírák világos színűek lesznek és B2 vitaminban gazdagok, világos helyen pedig zöldek és C vitaminban gazdagok. Az ideális hőmérséklet 17 és 21 fok között van.

Következő cikkünkben bemutatunk néhány bio csírát és megnézzük élettani hatásukat. Amennyiben érdekli, hogy melyik csíra segíti a szervezetünkben a vérünkből a káros koleszterint kitisztítani, vagy melyik az a csíra, amelyik részt vesz a daganatos sejtek kialakulásának a megelőzésében, vagy melyik csírának van természetes vírusölő, gombaölő hatása tartson velünk.

Forrás: Biomix.hu

 
 

 


Profilkép


Elérhetőség

Az Emlőrák Gyógyításáért Alapítvány

1145 Budapest, Uzsoki utca 29.

06 20 627 4366

info@emlorakalapitvany.hu