Természetes eredetű készítmények alkalmazása a daganatos betegségek kezelésében

2014.03.11

Gyógyszerészekből és szakorvosokból álló munkacsoportok világszerte és hazánkban is vizsgálják, hogy a természetes eredetű készítmények milyen hatással vannak a daganatos betegségekre.

Több évtized is eltelik, míg egészséges sejtből daganatos sejt keletkezik. E hosszú időszak alatt vírusos, sugárzási, kémiai ártalmak hatnak a sejtre. Nagy jelentősége van a daganatok kialakulásában az egészségtelen táplálkozásnak, a dohányzásnak és az alkoholfogyasztásnak. A pszichés ártalmak, mint a szorongás vagy a depresszió szintén fontos tényezők. Tudományos bizonyítékok támasztják alá a táplálkozás és a rák kialakulásának szoros kapcsolatát. Elhízott emberekben gyakoribb az emlő-, a méh-, a vastagbél- és a prosztatarák. Az erősen sózott ételek növelik a nyelőcső- és a gyomorrák kockázatát. Az alkohol szerepe igazolódott a szájüregi-, a nyelőcső-, a máj- és az emlőrák kialakulásában. A mesterséges édesítőszerekben lévő ciklamát növeli a húgyhólyagrák kockázatát.

Egészségünk megőrzése érdekében figyeljünk oda, hogy táplálékunk többsége legyen növényi eredetű, szorítsuk vissza a zsírban gazdag ételek fogyasztását, mozogjunk sokat, legalább napi 30 percet, az alkohol fogyasztást pedig csökkentsük a lehető legalacsonyabb szintre!

Melyek a daganatellenes táplálkozási faktorok?

A C-vitamin sok helyen kapcsolódik a sejt anyagcseréjéhez. Gyorsítja a véralvadást, elősegíti a csontosodást, gátolja az emésztőrendszeri daganatok kialakulását. Napi ajánlott mennyisége 100-500 mg. Zöldségekben, gyümölcsökben megtalálható.

Az E vitamin zsírban oldódik. Ajánlott napi mennyisége 400-800 mg. Gabonacsírákban, májban, húsban, tojásban előfordul.

A béta-karotin a rák kifejlődésének korai szakaszában hat. Zöld levelű növényekben, főzelékekben, vajban, tojássárgájában és a tejszínben is előfordul.

A szelén védő hatást fejt a bélrendszeri-, a prosztata- és a tüdőrák kialakulása ellen.

A kalcium csökkenti a vastagbéldaganat kialakulási valószínűségét.

A szója alapú étrend bőven tartalmaz izoflavonoidokat, de eperben, szederben, piros ribizliben, dióban és bizonyos szőlőfélékben is megtalálhatók.

A ligninek tönkölybúzával vihetők be a szervezetünkbe.

A szójában lévő szaponinok sejtölő és növekedésgátló hatással rendelkeznek.

A brokkoli, a kelbimbó, a kelkáposzta, a karfiol és a fehérrépa tartalmaz olyan anyagot, amely képes eltávolítani a rákkeltő anyagokat a bélhuzamból.

Jótékony lehet a paradicsom, a zöldpaprika, a sárgarépa és az ananász is.

A zöld tea védőhatását antioxidáns és sejtelhalást okozó hatásával magyarázzák.

A műtét, a sugárkezelés és a kemoterápia megnöveli a tápanyagigényt. Nagyon fontos a megnövekedett energiaszükséglet pótlása. Ebben az időszakban kalóriában és zsírban gazdag, könnyen emészthető ételeket ajánlott fogyasztani, ebben segítenek a gyógytápszerek és –italok. Fokozottan oda kell figyelni az ételek tisztaságára és a higiénés előírások betartására. Az éhezés nem javítja a túlélést, sőt károsnak tartható.

A kezelések utáni időszakban a megfelelő, egyénre szabott táplálkozás és fizikai aktivitás segít az izomerő helyreállításában, a szervi károsodás rendezésében.

Az előrehaladott daganatos betegségekben a legfontosabb cél az életminőség a lehető legmagasabb szintre történő emelése. Gyógynövények, teák, természetes eredetű anyagok és egyéb táplálék kiegészítőknek helye van az étkezésben, de nem helyettesítik a teljes étrendet.

Az Avemar a betegség minden stádiumában fogyasztható. Legfontosabb hatása, hogy gátolja a daganatos sejtek anyagcseréjét, lassítja a daganat növekedését, emellett erősíti az immunrendszert is, szedésekor számos esetben testtömeg növekedést is tapasztaltak. Vastagbélrákban csökkenti az áttétek kialakulásának esélyét.

A Béres csepp helyreállítja a nyomelem hiánnyal járó állapotokat és erősíti az immunrendszert. Kemoterápiás kezelés alatt is adható. Egyes vizsgálatok tanúsága szerint csökkenti a fájdalomérzetet.

A Flavin 7 gátolja a daganatsejtek szaporodását és az áttétek képződését. A macskakarom tabletta egy perui gyógynövény hatóanyagát tartalmazza. Javítja az immunrendszert, gyulladáscsökkentő hatású.

A Celladam már 20 éve szabadalmazott készítmény, amely fájdalomcsillapító hatású lehet, gátolja a daganatos sejtek fejlődését és kommunikációját.

Természetes eredetű készítmények alkalmazása az onkológiában - Magyar Orvos 2005;13(1):22-25

Forrás: