RETEK- A 10 leghatékonyabb táplálék a rák megelőzésére

2013.03.15

Termesztése évezredekkel ezelőtt Kelet-Ázsiában kezdődött. Az első, retket említő recept kínai nyelvű. A görögök is ismerték, akik egyenesen Apolló isten eledelének tartották és a súlyának megfelelő arany értékével mérték. Hérodotosz, a görög történetíró szerint a piramisépítő munkások egyik fontos tápláléka volt.

A fekete retek a hagyományos táplálkozásban a téli hónapok jellegzetes C-vitamin forrása volt.

retek.jpg

A retek jótékony hatásait illetően tudományosan hiteles információk a fekete retekről állnak rendelkezésre, ez számít gyógynövények, a többiről nem sok adat, ismeret van.

Illóolajai bővelkednek kéntartalmú vegyületekben, csípős ízét és gyógyhatásának jelentős részét is kén-tartalmú mustárolaj-glikozidjainak, ill. kén-tartalmú illóolajának köszönheti. Az epetermelés serkentése révén elősegíti és szabályozza az emésztést és ezáltal az anyagcserét, segíti a zsírok lebontását, kiváló étvágyjavító, s mivel megszűnteti az epepangást, segíti az epebetegségek, így az epekő megelőzését is (már kialakult epekő esetén azonban nem tanácsolt alkalmazása).

A népgyógyászat felsőlégúti megbetegedések megelőzésére és kezelésére is alkalmazza. Bár nyálkaoldó és antibakteriális hatást is szokás tulajdonítani neki, ezen állítások tudományos szempontból nem kellően megalapozotottak.

A retekgyökér elsősorban B1- és C-vitamin forrás, leveleinek pedig vas, elő-A-vitamin és folsav tartalma kimagasló, ezért ezeket is érdemes fogyasztani.

A közismert mondás szerint a retek „reggel méreg, délben étek, este orvosság". Mindez a kéntartalmú vegyületekben, ill. illóolajban gazdagabb téli retekre utal. Reggel ugyanis, amikor (elvileg) üres a gyomrunk, az emésztést elősegítő anyagok irritálhatják a gyomornyálkahártyát, az arra érzékeny egyéneknél esetleg görcsös fájdalmakat okozva.