PAPRIKA - A 10 leghatékonyabb táplálék a rák megelőzésére

2013.03.14

"A világon sokfelé a sámánok, varázslók, papok a paprikát gyógyításra és még más célokra is használták. Kolumbusz orvosa, Chanca doktor azzal nyújtotta át a rejtélyes növény magvait Izabella spanyol királynőnek, hogy annak csípős, piros termésében a Tűzisten rejtezik - az Antillák lakói olyan italt készítenek belőle, amelynek érzékeket ingerlő hatása van." (Kis magyar paprikakönyv)

A piros paprika és a pritamin paprika termése olyan fontos ásványi anyagok forrása, mint a kálium, a foszfor és a kalcium, valamint Béta-karotint és bioflavonoidokat is tartalmaz, mely anyagok semlegesítik a szabad gyököket, így bizonyos védelmet nyújtanak a rák ellen.

Magas provitamin-tartalma védi a hámszövetet (a bőrt és a nyálkahártyát), elősegíti a sebek gyógyulását, megelőzi a bőrbetegségeket, erősíti a látást.

A mai fitoterápia nem is ezért, hanem elsősorban a kapsziacin nevű hatóanyaga miatt használja fel. A kapszaicin főként a termés ereiben és a magokban halmozódik fel égető érzést, könnyezést okozva a paprika fogyasztásakor.

A paprika legnagyobb erénye, a kapszaicin révén, fájdalomcsillapító hatásában rejlik. Enyhe vízhajtó, így húgysavkiválasztást fokozó hatása szintén ismeretes, mely szintén nem közömbös szempont a reumás megbetegedések esetében, mivel a húgysavlerakódás fontos tényező kialakulásukban.

Enyhíti a torokgyulladást és, mivel felhígítja az orrmelléküregben megtapadt sűrű nyákot, jót tesz az eldugult orrnak.

Köptető hatású anyagokat is tartalmaz: a gyomorba érkezve annak nyálkahártyáját izgatja, ahonnan idegi úton jelzés érkezik a tüdőben lévő mirigyekhez, melyek ennek hatására fokozott nedvelválasztásba kezdenek, így a hörgőkben pangó váladék felhígul, és könnyebben felszakad.

Fertőtlenítő hatásának köszönhetően megelőzhetjük vele az influenzát, vagy ha mégis megbetegszünk kiaknázhatjuk izzasztó, torokfájást enyhítő tulajdonságait.

Megfázásos izomfájdalmakra külsőleg, bedörzsöléssel érhetünk el javulást. Elűzi az álmosságot és felfrissít. Mivel javítja a keringést, ezáltal emeli a vérnyomást, alacsony vérnyomásúak számára kedvező lehet fogyasztása.