KELBIMBÓ- A 10 leghatékonyabb táplálék a rák megelőzésére

2013.03.15

A káposztafélék családjába tartozó kelbimbó közeli rokona a karfiol és a karalábé. Jól tűri a fagyokat. Októbertől márciusig szedhető, illetve kapható. Néha szárával együtt találkozhatunk vele. Színe a világoszöldtől a vörösig terjed. Íze jellegzetes.

A kelbimbó Kínából származik. Európában a tizenharmadik században jelent meg Brüsszel környékén. Ekkor már árusították a helyi piacon. Sok európai nyelven brüsszeli káposztácska vagy bimbó, illetve káposztabimbó néven ismeretes. Népszerűsége lassan növekedett, Európa többi részére csak a XVIII. században jutott el.

Egyes vélemények szerint a kelkáposzta mutációjával jött létre ugyanazon a módon, ahogyan a szokásos méretű kelkáposztán is kis bimbók fejlődnek, ha a talajban hagyott növényről eltávolítjuk a központi fejet.

A bimbós kel valóságos raktára az értékes tápanyagoknak. Vitamintartalma (A, B1, B2, B6, C, E és K), valamint ásványi anyag tartalma (mangán, vas, foszfor, magnézium, kálium) különösen kívánatossá teszi.

Sok benne az élelmi rost, amely megkönnyíti az emésztést és karbantartja a vastagbelet. Mint más káposztafélében, a kelbimbóban is kiemelkedően sok kéntartalú növényi hatóanyagot találunk, amelyek a méregtelenítésben kulcsfontosságú szerepet játszó enzimek termelésének fokozásával serkentik a szervezet természetes védekező folyamatait, többfajta rákbetegség megelőzésében is hasznosak lehetnek.

Egy holland kutatás a DNS állományban bekövetkező változásokat vizsgálta. Ezek a törések, mutációk akár a ráksejtek kialakulásához is vezethetnek. A vizsgálat kimutatta, hogy a káposztaféléket rendszeresen fogyasztó csoport DNS állománya sokkal inkább változatlan maradt, mint a káposztamentes étrenden élő csoport esetében.

Magas folsav- és kalciumtartalma miatt fogyasztása várandós anyukáknak is javasolt. Hasznos lehet az ízületi reuma megelőzésében. Magas omega-3 zsírsav tartalma vérnyomáscsökkentő hatású.

Kiemelkedően sok benne a béta-karotin is. Ezáltal hozzájárul a természetes kollagén kialakulásához, ellenállóbbá és erősebbé teszi a bőrszöveteket.