FEHÉRRÉPA- A 10 leghatékonyabb táplálék a rák megelőzésére

2013.03.15

A fehér répával folytatott tudományos kutatások rákellenes hatást tudtak kimutatni.

A mellrákkal kapcsolatban igazolták, hogy bár általánosságban a zöldségfogyasztás nem véd ellene, de egyes zöldségek, többek között a fehérrépa fogyasztása viszont csökkenti a kockázatot.

Epehólyag tumorok tanulmányozása során rájöttek, hogy ennek a daganatnak a kialakulását elősegíthetik a vörös húsok, valamint a csípősre fűszerezett ételek fogyasztása, míg a fehérrépa és egyéb zöldségfélék inkább gátló hatással bírnak.

A zöldség rákellenes tulajdonsága a benne lévő hatóanyagokon keresztül valósul meg. Izotiocianát tartalma segít kivédeni a daganatos folyamatok elindításában fontos szerepet játszó szabad gyökök keletkezését, amit úgy bizonyítottak, hogy sejteket kezeltek olyan anyaggal, mely felgyorsítja ezeknek a káros metabolitoknak a keletkezését.

A fehérrépa fogyasztását követően jól mérhetően megemelkedik a vérben és a vizeletben azoknak az anyagok a mennyisége, melyek tumor növekedést gátló képességgel bírnak. Ezek alapján elmondható, hogy a fehérrépa beiktatása étrendünkbe jelentősen javíthatja szervezetünk védekezőképességét a rosszindulatú daganatokkal szemben.

A fehér répát a népgyógyászat gyengeség, fertőzés, szívbetegség, emésztési zavarok és pattanásos bőr esetén javasolja alkalmazni. Ezekről a hatásokról azonban tudományos bizonyítékokkal nem rendelkezünk.