Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Daganatos betegek táplálkozása: tanácsok mindenkinek

2013.09.12

 A szakértők régóta egyetértenek abban, hogy daganatos megbetegedések esetén fontos az egyénre szabott étrend összeállítása. A diéta itt sem egyszerűsíthető le, hiszen minden érintett más-más stádiumban van, és más-más alkati tulajdonságokkal rendelkezik.

A daganatos betegeknek szóló táplálkozási tanácsok eltérnek a klasszikus, egészséges életmódhoz köthető étrendi tippektől: inkább a magas kalóriabevitelt és a fehérjefogyasztás emelését hangsúlyozzák, mivel leromlott állapotban még a kezelés hatékonysága is csökken. A jól összeállított, daganatos betegeknek szánt étrend segítheti az egyes terápiák sikerességét, illetve a mellékhatásokat (pl. kemoterápia során fellépő gyengeség, hányinger) csökkentheti. A betegségre általánosan jellemző, hogy az érintettek veszítenek súlyukból, legyengülnek, azaz nem biztos, hogy megfelelő alapállapotú a szervezetük ahhoz, hogy egy kezelést végig tudjanak csinálni. Az alábbiakban néhány általános tudnivalót foglaltunk össze a daganatos betegek táplálkozásával kapcsolatosan.

daganatos_betegek_taplalkozasa.jpg

Gabonafélék

A daganatos beteg étrendjének alapja, méghozzá csírák, müzli, pelyhek, kásák, teljes kiőrlésű péksütemények, tésztafélék formájában. Leveseinket, főzelékeinket is sűríthetjük gabonatejekkel, gabonapelyhekkel rántás helyett! Fontos azonban, hogy a korpa és a teljes kiőrlésű készítmények bizonyos daganatfajtáknál, valamint egyes mellékhatások esetében (szájnyálkahártya-fekély, hányinger, hányás) ellenjavallt!

Tej - életerő, egészség

Magas fehérjetartalmuk miatt az alacsony zsírtartalmú tejnek és más tejtermékeknek (sajt, túró, joghurt, kefir, tejföl), illetve a tojásnak kiemelkedő szerepe van a szervezet raktárainak feltöltésében és a roborálás során. Ételeinket dúsíthatjuk is velük: keverjünk túrót, reszelt sajtot, tejport az elkészített fogásokhoz, salátáinkat kefirrel borítsuk nyakon! Amennyiben a daganatellenes kezelés alatt tejcukor-érzékenységre leszünk figyelmesek, a boltban ugyanezen termékek laktózmentes változatait keressük!

Növényi olajokat a konyhába!

Itt az idő, hogy háttérbe szoruljon a vaj és a zsír, egészségesebb alternatívát jelentenek ugyanis a koleszterinben szegényebb növényi olajok, köztük is ízlés szerint az olíva-, a kukorica, a tökmag- vagy a napraforgóolaj. A felsoroltak jól használhatók főzéshez, sütéshez, illetve dúsításra is.

Színpompás zöldségek és gyümölcsök

Akár párolva, akár főzeléknek vagy salátának, köretként, levesként - minden formában ajánlott fogyasztásuk, két vagy több étkezés erejéig naponta, de a legjobb, ha nyersen esszük őket! Ne feledjük, minél színesebb, annál egészségesebb: ezek ugyanis antioxidánsban bővelkednek, melyekre szervezetünknek óriási szüksége van a szabadgyökökkel szemben! Bio- és vegyszermentes - két kulcsszó, amit a beszerzés során tartsunk szem előtt!

Egészségesebb a sovány hús

A sertés- és marhafogások helyett részesítsük előnyben a szárnyasokat és a halféléket, és a belőlük készült alacsony zsírtartalmú húskészítményeket. A bő zsiradékban sütést váltsa fel a párolás, a sütőzacskóban, teflonban vagy cserépedényben való sütés, a lehető legkevesebb zsiradék felhasználásával! Veseproblémák fellépésekor azonban csökkenteni kell a fehérjebevitelt, így a húsfogyasztást is! Legfeljebb 500 gramm húst egyen egy héten!

Igyunk eleget!

A kezelések során különösen fontos a folyadékpótlás, a napi 2-3 liter víz, gyógytea a méregtelenítéshez! Jó szolgálatot tesz a konyhában egy gyümölcscentrifuga, hiszen a frissen facsart gyümölcs-, illetve zöldséglevek, turmixok fogyasztása is erősen ajánlott a daganatellenes kezelések alatt!

Kerüljük!

  • füstölt, pácolt húskészítmények, szalonna, zsíros húsok
  • zsírok kisütve, odaégetve, hevített zsiradékok újbóli felhasználása
  • gyorséttermi étel, félkész, előkészített élelmiszerek
  • túl forró/sós/fűszeres/csípős ételek
  • túl sok cukor, édességfogyasztás
  • túlzott kávé-, tea-, alkohol- és energiaital-fogyasztás

Konyhatechnikai eljárások

Ha daganatos betegként/ vagy daganatos betegeknek valamit főzünk, akkor készítsük minél rövidebb rövid ideig, alacsony hőfokon, kevés vízzel és zsiradékkal. Döntsünk inkább a párolás, gőzölés mellett rántás helyett! 

Só-stop!

Csökkentsük a sófogyasztását: a gyógy- és fűszernövények nagyon jó szolgálatot tesznek, próbálkozzunk bátran az ízkombinációkkal! 

Étrend-kiegészítők és tápszerek

Mindenképpen olyan terméket, tápszert válasszunk, amely magyarországi engedéllyel, megfelelő tudományos háttérrel - ellenőrizhető kutatási és vizsgálati eredményekkel -, valamint elégséges múlttal rendelkezik. A minőség biztosítéka továbbá a "Speciális - gyógyászati célra - szánt tápszer daganatos betegek részére" megnevezés is, hiszen ezt csak az OÉTI által jóváhagyott egyes termékek gyártói használhatják. Minden esetben kérjük ki orvosunk véleményét is, hiszen ő tud tájékoztatni bennünket arról, hogy a kinézett tabletta nem befolyásolja-e hátrányosan az éppen zajló kemo- vagy sugárterápiás kezeléseket. Önhatalmúan soha ne kezdjünk el semmit szedni, és gyanakodjunk, ha "csodaszerre" bukkantunk! 

 

 

Forrás: hazipatika.com

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

kosatunde72@gmail.com

(Tünde, 2015.10.25 22:31)

Olvastam, hogy kemo kezelés alatt sokat kell inni különböző gyógyteákat. Azt szeretném megkérdezni, hogy melyek ezek a teák?

Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel: Kósa Tünde

 

 


Profilkép


Elérhetőség

Az Emlőrák Gyógyításáért Alapítvány

1145 Budapest, Uzsoki utca 29.

06 1 251-7333 / 1386. mellék

info@emlorakalapitvany.hu