BROKKOLI- A 10 leghatékonyabb táplálék a rák megelőzésére

2013.03.15

A brokkoli kitűnő C-vitamin-, folsav- és ß-karotin-forrás, így joggal foglal el méltó helyet a rákprevenciós étrendben, de ott a helye az indolszármazék-tartalmánál fogva is. Minél sötétebb zöld vagy kékeszöld a virágzata, annál több C-vitamint és ß-karotint tartalmaz.

Kiemelendő továbbá a benne lévő tokoferol (E-vitamin), niacin, pantoténsav, B1- és B2-vitamin is.

A brokkoli nemcsak vitaminokkal és ásványokkal telített, hanem – a legújabb kutatások szerint – a gyomorrák ellen is hat. Ugyanis az az összetevő, mely a brokkoli jellegzetes ízét adja, megöli azt a Heliobacter pylori-nak nevezett baktériumot, mely a gyomorban élve rákosodást okoz.

A brokkoli igazi multivitamin és multi-ásványianyag bomba: jelentős mennyiségű A-, C-, E- és B-vitamint tartalmaz, a benne lévő kalcium pedig erősíti a csontozatot.

Sok benne a magnézium és a kálium, béta-karotin tartalmánál fogva pedig jótékonyan hat a szemre, a bőrre és az idegrendszerre is.

Nyomelemek közül nagyobb mennyiségben a vérképzésben szerepet játszó vas, és a fertőzések ellen ható szelén található meg benne.

A brokkoliban található szulforafán egy nagyon hatékony antioxidáns tápanyag. Védi a sejtjeinket a szabad gyökök károsító hatásaival szemben. Az antioxidánsok ellensúlyozzák az úgynevezett szabad gyökök egészségünket károsító hatását. Anyagcserénk folyamatosan termel szabad gyököket, illetve ezeket a szennyezett levegőben lévő részecskék útján is belélegezzük. A szabad gyökök erősen oxidálnak, ettől károsodnak a sejtjeink. A szabad gyökök ezért megbetegítenek, öregítenek, ezt szervezetünk különböző antioxidáns eljárásokkal igyekszik ellensúlyozni.

Szulforafán a brokkolin kívül a karfiolban és a káposztában - és más káposztafélékben - is található, de legnagyobb mennyiségben a friss brokkoliban fordul elő. Az lenne a legideálisabb, ha mindenki friss zöldség formájában jutna hozzá ehhez a fontos antioxidáns tápanyaghoz. De ha ezt nem tudja megtenni, nagyszerű megoldást jelent a brokkoli kivonat kapszula.